Доступність посилання

ТОП новини

Ассанж із балкона посольства Еквадору в Лондоні виступив зі зверненням до світу


Засновник вебсайту Wikileaks Джуліан Ассанж виступає перед пресою і своїми прихильниками в Лондоні, 19 серпня 2012 року
Засновник вебсайту Wikileaks Джуліан Ассанж виступає перед пресою і своїми прихильниками в Лондоні, 19 серпня 2012 року
Лондон – Надання засновнику вебсайту WikiLeaks Джуліану Ассанжу притулку в лондонському посольстві Еквадору спричинило дипломатичне протистояння і викликало зливу суперечливих звинувачень. Маленьке посольство латиноамериканської країни стало місцем паломництва прихильників Ассанжа та зосередження британської поліції, яка має наказ заарештувати його за першої ж нагоди.

Джуліан Ассанж відзначив своє двомісячне перебування у стінах еквадорського посольства видовищною подією – виступом із балкона будівлі зі зверненням до світу.

«Я дякую президентові Рафаелю Корреа за сміливість у розгляді і наданні мені політичного притулку. Я прошу президента Обаму вчинити правильний крок і відмовитися від полювання на відьом, спрямованого проти WikiLeaks», – закликав Джуліан Ассанж юрбу журналістів та натовпи прихильників із гаслами на його підтримку.

Британія заперечує політичність справи

Лондон заявив, що не визнає Ассанжа політичним біженцем і вимагає, щоб він виконав рішення британського суду про екстрадицію до Швеції, де його очікує слідство за звинуваченнями у насильницьких діях стосовно двох жінок.

Хто уважно слухав недільний виступ Джуліана Ассанжа, зауважують, що він звертався до президентів і згадував чимало конкретних імен та справ, але зовсім не говорив про звинувачення, оголошені проти нього у Швеції.

Відомий іспанський правник Бальтасар Ґарзон, названий юридичним радником Ассанжа, повторив журналістам вимоги свого клієнта.

«Джуліан Ассанж завжди боровся за правду і справедливість. Він захищав права людини і далі це робить. Він вимагає, щоб шанувалися права WikiLeaks та його особисті права», – сказав правник.

І знову пояснень щодо Швеції не було. Хоча позиція Ассанжа відома. Відкидаючи звинувачення шведських жінок, він наголошує, що відмовляється їхати у Швецію і давати свідчення тому, що побоюється його видачі до Сполучених Штатів, де йому загрожувало б значно суворіше покарання за незаконне отримання і розголошення таємної інформації.

Глухий кут

Наразі для Ассанжа не видно виходу з ситуації. Перебуваючи під захистом на дипломатично недоторканній території посольства, він не може звідти виїхати в Еквадор, хоч і отримав притулок у тій країні.

У минулому в подібних ситуаціях були дивовижні історії навіть зі спробами вивозити людей під виглядом дипломатичної пошти, хоча ті спроби були невдалі.

Є також прецеденти, коли біженці переховувалися у посольствах роками.

Еквадор обурено відкинув припущення, що Британія може зупинити недоторканний статус посольства, щоб поліція могла увійти туди й заарештувати втікача.

Одним з найреалістичніших виходів із ситуації називають можливу добровільну здачу Ассанжа до рук британського чи шведського правосуддя на умовах, які напевне вже розглядають його адвокати.

У будь-якому випадку історія Джуліана Ассанжа ще дуже далека від завершення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG