Доступність посилання

ТОП новини

Українських патріотів побільшало


Київ – Кількість українців, які вважають себе патріотами, зросла. Такими є результати дослідження соціологічної групи «Рейтинг». Цю ситуацію експерти пояснюють відносно вдалим проведенням в Україні Євро-2012, а також відсутністю конфлікту між місцевою владою на сході країни та центром.

Згідно з результатами дослідження, за два роки кількість тих, хто вважають себе патріотами, зросла з 77 до 82 відсотків. При цьому, за останніх шість місяців кількість українських патріотів збільшилася на 9 відсотків. 40 відсотків опитаних однозначно називають себе патріотами України, 42 відсотки – швидше так, ніж ні. І лише 10 відсотків не вважають себе патріотами. Найбільше відчуття патріотизму зросло на сході, заході і півночі. А от на півдні кількість патріотів, навпаки, зменшилася.

Молода журналістка із Донецька Валерія Дубова вважає себе патріоткою. Вона каже, що за останній рік це відчуття зросло. А збільшення кількості патріотів дівчина пояснює, насамперед, зміною поколінь.

«Виросли люди, у яких не настільки промиті мізки іншою ідеологією, – розповідає Валерія. – Вони свідомо прийшли до того, що у них самоідентифікація така, що вони українці з усіма адекватними з того наслідками. Утворюється середовище, в основному творче, яке гуртує навколо себе людей. Відповідно, це переходить на політичні, соціальні та решту поглядів людей».

Євро збільшило кількість патріотів

Утім, на думку експертів, якщо зважати, що найбільший стрибок патріотизму стався за останні півроку, то динаміка суспільних настроїв у такий короткий термін завжди прив’язана до поточних актуальних подій. І такою подією, зауважує соціальний психолог Олег Покальчук, стало Євро-2012.

Єдиний масштабний прояв суспільного волевияву, який був за останній час, – це Євро-2012. Він дійсно об’єднав народ і викликав хвилю патріотизму
Олег Покальчук
«Будь-які соціологічні заміри за коротку дистанцію завжди прив’язують до локальних подій, – говорить Покальчук. – А єдиний масштабний прояв суспільного волевияву, який був за останній час, – це Євро-2012. Він дійсно об’єднав народ і викликав хвилю патріотизму».

Донецька еліта перестала протистояти центру

Із тим, що проведення в Україні чемпіонату Євро-2012 вплинуло на зростання патріотичних настроїв, погоджується і донецький політолог Олександр Клюжев. Ще одним фактором, на думку Клюжева, є те, що місцева влада, зокрема, на Донеччині, стала менше експлуатувати тему протистояння місцевих еліт і центру.

Безумовно, є фактор мовного закону. Але у поточній практиці місцевих еліт спекуляції зменшилися
Олександр Клюжев
«Безумовно, є фактор мовного закону, – каже Клюжев. – Але у поточній практиці місцевих еліт спекуляції зменшилися. Думаю, це також знизило певний градус напруги у ставленні мешканців, наприклад, Донецької області, до загальнонаціональних процесів».

Разом з тим, за даними соціологів, кількість тих, хто готовий захищати свою країну зі зброєю в руках, за останніх два роки скоротилася на 10 відсотків – з 43 до 33.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG