Доступність посилання

ТОП новини

У Львові стартує «Кінолев»


Львів – 22 серпня у Львові розпочинається фестиваль незалежного ігрового, анімаційного та документального кіно «Кінолев». Протягом п’яти днів кіномани зможуть переглянути майже 80 європейських, українських, грузинських фільмів.

Котрий рік поспіль «Кінолев» запрошує глядачів дивитися фільми просто неба, у вільній атмосфері й безкоштовно. Цього року мова йтиме про кіно як неформат, тобто про те, чи спроможне взагалі кіно подолати кордони у мистецтві, яким є його місце у культурі. «У кожного своє кіно», найцікавіші фрагменти альманаху з 33 короткометражних фільмів, відзнятих 35 режисерами, можна буде подивитись на фестивалі.

Ідей у режисерів виявилось так багато, що вони вийшли з позаформатних рамок і зробили неформатне кіно. Як і режисер Ларс Фон Трієр, що зняв дванадцятихвилинний короткометражний фільм «Досконала людина», а також Джим Джармуш, Вім Вендерс, Отто Баферст, Саллі Потте.

Невипадково патроном цьогорічного фестивалю львів’яни обрали вірменина, народженого у Грузії, який сидів у російській в’язниці, Сергія Параджанова. Його фільми – «Тіні забутих предків», найкраще українське поетичне кіно, «Арабески на тему Піросмані», «Колір гранату», «Акоп Овтанян», «Українська рапсодія» – можна буде переглянути на «Кінолеві».

Асистент Параджанова

На фестиваль у Львів приїде вірменський режисер Левон Григорян, який був асистентом Сергія Параджанова. Цікаво, що Левон Григорян знайшов знищені матеріали, вирізані з фільму «Саят-нова», який вийшов у радянський прокат як «Колір граната». Режисер змонтував ці епізоди у фільм-спогад «Саят-нова». Також у Львові асистент Параджанова представить свої фільми про великого режисера.

Однак не лише кіно минулого буде на «Кінолеві». Глядач ознайомиться із стрічками молодих грузинських та українських режисерів. Сьогодні грузинське кіно починає відроджуватись після років занепаду. Водночас, за словами ініціатора фестивалю «Кінолев», митця Олеся Дзиндри, Україні не потрібна культура, зокрема, українській владі.

Серед української влади немає мудрих державників. І про це в одному зі своїх інтерв’ю за життя скаже з екрану Параджанов
Олесь Дзиндра
«Серед української влади немає мудрих державників. І про це в одному зі своїх інтерв’ю за життя скаже з екрану Параджанов. Ми втрачаємо людей, перспективу, молодь, втрачаючи культуру, втрачаємо все. Але ми стараємось все робити, щоб змінити ситуацію», – зазначив митець.

Фестиваль «Кінолев» некомерційний, не має підтримки з боку міської влади, яка допомагає фестивалям пива, пампухів і вина, зауважують організатори.

І фестиваль дитячого кіно

Вперше цього року на «Кінолеві» відбудеться фестиваль дитячого кіно «Ale kino!» та «Transatlantyk». «Кінолевчик», за словами координатора Ірини Магдиш, – це показ найкращих європеських фільмів для дітей і молоді українською мовою.

Якщо ми зараз не будемо виховувати мислячого глядача з маленького віку, то через десять років на кінофестиваль не буде кому ходити. Ми маємо виховувати кіноглядача
Ірина Магдиш
«Програма дитячого фестивалю видається нам дуже важливою. Якщо ми зараз не будемо виховувати мислячого глядача з маленького віку, то через десять років на кінофестиваль не буде кому ходити. Ми маємо виховувати кіноглядача», – сказала Ірина Магдиш.

Польща надала на фестиваль кілька фільмів, які піднімають важливі проблеми сучасних дітей, зокрема тих, чиї батьки поїхали на заробітки. Стрічки зняті польськими режисерами у вигляді казки. Також митці дискутуватимуть про те, які фільми та мультфільми дивляться діти.

Особливим гостем «Кінолева» буде відома режисерка з Польщі Агнешка Голланд, яка представить українському глядачеві свій фільм «У темряві», що розповідає про події у Львові в роки Другої Світової війни. До слова, ця стрічка увійшла до фінальної номінації на премію «Оскар».
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG