Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті б’ються прихильники і супротивники президента


Під час сутичок на площі Тахрір у Каїрі 24 серпня 2014 року
Під час сутичок на площі Тахрір у Каїрі 24 серпня 2014 року
У столиці Єгипту Каїрі в п’ятницю побилися прихильники і супротивники президента країни Мохаммеда Мурсі – як виглядає, вперше за час, відколи він обійняв посаду два місяці тому.

У центрі Каїра, на площі Тахрір, де зазвичай відбуваються головні демонстрації, групи молоді з обох сторін закидали одне одного камінням і порожніми пляшками. Деінде в місті також відбулися демонстрації обох сил.

Міністерство внутрішніх справ застерегло в п’ятницю від «бунтів» і оточило президентський палац додатковою охороною.

Супротивники Мурсі звинувачують його і поміркований ісламістський рух «Мусульманське братство», висуванцем якого є президент, у намаганні монополізувати владу.

Мохаммед Мурсі півтора тижня тому перебрав на себе законодавчі повноваження за відсутності в Єгипті парламенту, розпущеного за рішенням Конституційного суду. Тоді ж він відправив у відставку чільних військових країни, міністра оборони і голову Вищої ради Збройних сил фельдмаршала Мохаммеда Хусейна Тантаві і його заступника в Вищій раді Збройних сил, начальника Генерального штабу Збройних сил генерал-лейтенанта Самі Хафеза Анана.

Раніше законодавчі повноваження в Єгипті взяла на себе після розпуску парламенту Вища рада Збройних сил, яка до інавгурації Мурсі понад рік керувала Єгиптом, але передала повноваження голови держави новообраному президентові. Той крок військових вважали за намагання обмежити президентську владу поміркованого ісламіста Мурсі.
XS
SM
MD
LG