Доступність посилання

ТОП новини

Республіканці обрали Мітта Ромні


Якщо Ромні стане президентом, своїй перемозі багато у чому завдячуватиме саме своїй дружині
Якщо Ромні стане президентом, своїй перемозі багато у чому завдячуватиме саме своїй дружині
Мітт Ромні буде суперником чинного президента США Барака Обами на виборах, які відбудуться в листопаді. Його кандидатуру підтримав з’їзд Республіканської парті, який відбувається у місті Тампа на Флориді. На партійному зібранні побував і кореспондент Української служби «Голосу Америки» Руслан Петричка.

Чим відзначився перший повноцінний день з’їзду республіканців?

– Делегати не гаяли часу і приступили до виконання свого головного завдання, заради якого вони і прибули на з’їзд, а саме: обрали єдиного кандидата від партії на президентських виборах.

Обійшлося без несподіванок, і номінацію отримав Мітт Ромні. Власне, Ромні забезпечив собі номінацію ще задовго до з’їзду, переконливо перемігши на загальнонаціональних праймериз.

Сьогодні визначення єдиного кандидата під час з’їзду є радше формальністю, але так було не завжди. Ще кілька десятиліть тому саме з’їзди були тим місцем, де вирішували – хто саме представлятиме партію на виборах
Сьогодні визначення єдиного кандидата під час з’їзду є радше формальністю, але так було не завжди. Ще кілька десятиліть тому саме з’їзди були тим місцем, де вирішували, хто саме представлятиме партію на виборах. Цей процес навіть отримав назву «задимлені переговори» – оскільки визначення кандидата відбувалося партійними функціонерами, за зачиненими дверима у сильно накурених приміщеннях. Згодом таку процедуру розкритикували за недемократичність. Тому тепер партія намагається визначити єдиного кандидата під час загальних праймериз і не допустити, щоб це рішення приймала група партійних босів.

– На яких темах зосередив увагу з’їзд, окрім голосування за єдиного кандидата?

– Безумовно кульмінаційним моментом сьогоднішнього дня була промова дружини Мітта Ромні – Енн. Якщо ви не бачили цей виступ дуже рекомендую знайти його на YouTube і подивитися. Слова цієї 63-річної жінки, матері 5 синів, бабусі, у якої 18 онуків, безумовно, знайшли відгук у серцях американських жінок. Якщо Ромні стане президентом, своїй перемозі він багато у чому завдячуватиме саме своїй дружині.

Основною ж темою цього дня була економіка. Відповідно до опитувань, дві третини американців вважають, що Америка рухається хибним шляхом. Тому знання та досвід Мітта Ромні у цій сфері називають його головною перевагою над Бараком Обамою.

У своїй виборчій кампанії тепер уже єдиний кандидат від Республіканців обіцяє відбудувати фундамент американської економіки на трьох основних принципах: вільний ринок, робочі місця для американців та інновації
У своїй виборчій кампанії тепер уже єдиний кандидат від республіканців обіцяє відбудувати фундамент американської економіки на трьох основних принципах: вільний ринок, робочі місця для американців та інновації. Він пропонує зменшити податки, скоротити державні витрати, скасувати закони, які обмежують вільний ринок. Він також обіцяє зробити Америку енергетично незалежною до 2020 року.

– Цього дня на з’їзді було затверджено нову політичну платформу Республіканської партії. У чому її особливості?

– Нова політична платформа республіканської партії виглядає ще більш консервативною. У документі говориться, що майбутнє американської нації під загрозою. І потрібно вносити кардинальні зміни у те, як функціонує уряд, змінювати бюджетну політику і зменшувати податки. Але найбільші зміни торкнулися соціальної частини платформи. Документ закликає запровадити конституційну заборону на аборти, вимагає заборонити гомосексуальні шлюби, змінити систему медичної опіки малозабезпечених та людей похилого віку.

Деякі кардинальні зміни також пропонується внести у міжнародну політику США. Зокрема – переглянути відносини з Росією, і накласти санкції на російських урядовців, які «придушують опозицію, вільну пресу, елементи громадянського суспільства, підтримують тиранів на Близькому Сході і захищають останній сталіністський режим в Білорусі».

Мітт Ромні у своїй виборчій програмі притримується подібних поглядів. Це різко контрастує з політикою «перезавантаження», яку проводить з Росією адміністрація Барака Обами. І Ромні сподівається, що така позиція додасть йому голосів на виборах.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG