Доступність посилання

ТОП новини

Еквадор відмовляється видати Білорусі викривача корупції


Олександр Баранков, архівне фото
Олександр Баранков, архівне фото
Найвищий суд Еквадору відхилив учора запит із Білорусі про екстрадицію колишнього працівника білоруської міліції, який викрив корупцію в білоруських органах внутрішніх справ і якого Мінськ розшукує за звинуваченнями в хабарництві, вимаганні, шахрайстві і державній зраді.

Як заявив суддя Національного суду Еквадору Карлос Рамірес, статус політичного біженця, який раніше отримав в Еквадорі Олександр Баранков, виправданий. Суддя також постановив негайно звільнити Баранкова, якого взяли було під варту в очікуванні на рішення суду щодо екстрадиції.

Справа Баранкова набула розголосу останнім часом після того, як Еквадор також надав притулок засновникові проекту WikiLeaks Джуліанові Ассанжу.

Олександра Баранкова затримали в Еквадорі на запит Білорусі на початку червня, напередодні візиту до цієї країни президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Минулого року Еквадор уже відхилив один запит Білорусі про екстрадицію Баранкова, визнавши тоді, що докази проти нього недостатні.

Баранков отримав притулок в Еквадорі позаминулого року, а з Білорусі втік у 2009-му. Він заявляє, що під час служби як капітан міліції викрив корупцію в правоохоронних органах Білорусі, а також добре знає про факти корупції в найвищих державних колах країни. Влада Білорусі називає його натомість звичайним кримінальником, який вимагав гроші в підприємців, і розшуковує через Інтерпол.

За словами оглядачів, наразі не відомо, яку інформацію має Баранков, але настирливість, із якою влада Білорусі намагається дістатися до нього, наводить на думку, що він дійсно мав доступ до закритої інформації.
XS
SM
MD
LG