Доступність посилання

ТОП новини

Еквадор може екстрадувати до Білорусі біженця Баранкова


Президент Білорусі Олександр Лукашенко і Президент Еквадору Рафаель Корреа, Кіто, 28 серпня 2012 року
Президент Білорусі Олександр Лукашенко і Президент Еквадору Рафаель Корреа, Кіто, 28 серпня 2012 року
Держава Еквадор нещодавно з’явилася у заголовках міжнародних новинах через те, що вона надала притулок відомому засновнику сайту WikiLeaks Джуліану Ассанжу. А дещо раніше ця держава надала притулок іншому біженцю, Олександру Баранкову з Білорусі. Однак тепер у Баранкова можуть відібрати статус біженця і вислати додому, де йому загрожують переслідування з політичних мотивів.

Тридцятилітній білорус Олександр Баранков отримав притулок в Еквадорі у 2010 році, бо, працюючи в одному з силових відомств Білорусі, викривав корупцію серед вищих його чинів. На батьківщині його звинувачували у дачі хабара та фальсифікаціях, оголосивши у міжнародний розшук.

До Еквадору Баранков приїхав, бо це була одна з небагатьох країн, куди білорусам не потрібно мати візи. Але наприкінці липня цього року, після візиту президента Білорусі Олександра Лукашенка до Еквадору, Баранкова заарештували, і тепер він очікує на рішення суду, за яким його можуть екстрадувати з Еквадору до Білорусі. А там, за словами Баранкова, йому загрожують тортури і навіть смертна кара.

Істрія Баранкова залишається заплутаною. Білоруське КДБ говорить, що він, працюючи «в органах», шантажував підприємців, вимагаючи в них крупні суми грошей.

«Якщо ви хочете, щоб проти вас справу закрили, потрібно платити. Врешті-решт, йому вдалося таким чином заробити не одну тисячу доларів, бо таких випадків було досить багато», – заявив речник КДБ Білорусі Олександр Антонович.

Представниця білоруської правозахисної організації «Платформа» Олена Красовська каже, що Баранков звертався до них по допомогу, але так і не схотів оприлюднити інформацію, якою він володів. Але те, що ця інформація має цінність для білоруської держави, на її думку, лише підтверджується фактом наполегливих вимог білоруської влади щодо повернення Баранкова.

Статус біженця залежить від зовнішньої політики Еквадору?

Поворот у ставленні Еквадору до Баранкова відбувся після того, як президент країни Рафаель Корреа став шукати зближення з Іраном, Китаєм та Росією. Тож коли президент Білорусі Олександр Лукашенко включив Еквадор до свого Південноамериканського турне, це мало здивувало оглядачів.

Як говорить адвокат Баранкова Фернандо Лара, представники білоруського уряду були присутніми на судовому засіданні, де розглядалася справа щодо екстрадиції Баранкова.

«Під час засідання вони сказали, що мали зустріч в Міністерстві закордонних справ та в президентській адміністрації і що вони опротестовуватимуть статус Баранкова як політичного біженця», – заявив адвокат.

Суд над Баранковим відбувся 9 серпня, рішення мали опублікувати упродовж трьох днів. Однак досі не оголосили.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG