Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК звернеться до суду по пояснення, що робити з реєстрацією Сацюка


Андрій Магера, архівне фото
Андрій Магера, архівне фото
Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера повідомив у четвер, що ЦВК готує звернення до Київського апеляційного адміністративного суду, щоб той пояснив, як виконати рішення про скасування реєстрації Володимира Сацюка кандидатом на вибори народних депутатів.

За словами Магери, Центрвиборчком виконує рішення судів, навіть якщо не згоден із ними, але в цьому випадку хоче знайти спосіб і виконати це рішення, і не порушити при цьому закону.

Водночас він додав, що в будь-якому разі прізвища Сацюка, колишнього першого заступника голови Служби безпеки України, у виборчих бюлетенях не буде.

У вівторок Магера вже заявляв, що рішення Вищого адміністративного суду, який скасував реєстрацію Сацюка і підтвердив аналогічну ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду, викликає багато запитань у юридичній площині, зокрема, тим, що ВАСУ перебрав на себе повноваження ЦВК, яка, за законодавством, єдина має право скасовувати реєстрацію кандидатів.

Вищий адміністративний суд України посеред ночі з 23 на 24 серпня постановив скасувати реєстрацію Володимира Сацюка кандидатом на вибори народних депутатів, пославшись на дані, що той тривалий час не жив в Україні, чим порушив одну з вимог закону до кандидата. Таким чином ВАСУ підтвердив аналогічне попереднє рішення Київського апеляційного адміністративного суду, ухвалене ввечері в неділю, 19 серпня.

У ЦВК раніше заявляли, що чинний закон про вибори, встановивши згадане обмеження (необхідність для кандидата прожити п’ять останніх років в Україні), не передбачив, на відміну від попереднього закону, можливостей перевіряти його дотримання, тому єдиним, кому відмовили в реєстрації за цим пунктом, був колишній Прем’єр-міністр Павло Лазаренко, щодо якого достеменно відомо, що останніми роками він перебуває в ув’язненні у США.
XS
SM
MD
LG