Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Росії: належність острова Тузла ще не визначено


(архівне фото)
(архівне фото)
Росія і Україна поки що не змогли домовитися про кордон у Чорному й Азовському морях, заявив у суботу міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Як передає слова Лаврова російське агентство «Інтерфакс», невизначеність стосується і належності українського острова Тузла в Керченській протоці.

«Остаточної домовленості поки що немає. Упевнений, що інтереси Російської Федерації буде повністю забезпечено, як і інтереси України», – сказав він, виступаючи перед студентами Московського державного інституту міжнародних відносин.

Лавров додав, що Москва та Київ продовжують діалог стосовно цієї проблеми, але рішення поки що не ухвалено. «Нічого не підписано. Нічого, на жаль, не підписано», – наголосив міністр.

У липні в Міністерстві закордонних справ України заявили, що належність острова Тузла Україні ніколи не ставили під сумнів і за весь час переговорів про делімітацію кордону з Росією не обговорювали.

Заява пролунала наступного дня по тому, як президенти України і Росії в перебігу своєї зустрічі в Ялті підписали Спільну заяву про делімітацію морських просторів в Азовському і Чорному морях і в Керченській протоці. У цій заяві відзначається намір сторін створити українсько-російську корпорацію з управління Керч-Єнікальським каналом, який пролягає українськими водами.

Між островом Тузла і берегами Криму і, таким чином, усередині української території розташований Керч-Єнікальський судноплавний канал, яким більшість суден проходить через Керченську протоку до портів Азовського моря, сплачуючи за це лоцманський збір Україні. Росія домагалася визнання острова Тузла частиною своєї території, щоб провести лінію кордону по фарватеру каналу і зробити його спільним.

2003 року Росія почала будувати дамбу до острова від свого берега, щоб фізично приєднати його до своєї території, будівництво якої врешті зупинили за 102 метри від лінії кордону.

Острів Тузла виник із частини Тузлинської коси 1925 року; 1941-го влада Російської РФСР передала острів тодішній своїй Кримській області; 1954 року Кримська область разом із островом Тузла ввійшла до складу Української РСР. На острові, що адміністративно належить до міста Керчі, існує українська прикордонна застава, яка контролює державний кордон України, що проходить на схід від острова. Росія не визнає в Керченській протоці лінію державного кордону, прокладену за лінією розмежування між УРСР і РРФСР іще в радянські часи, і вважає статус острова «невизначеним».
XS
SM
MD
LG