Доступність посилання

ТОП новини

Посібник з історії України з присмаком скандалу у Львові


Львів – Не лише для львівських п’ятикласників, але й учнів десятих і одинадцятих класів у Львові видали посібник з історії України, альтернативний підручникові Міністерства освіти та науки. Видання книжки, серед співавторів якого є депутати – «свободівці», спричинило у Львові скандал.

Посібник з «Історії України. Матеріали для учнів 10-11 класів» – це майже 260 сторінок, десятки ілюстрацій, а також документальний додаток з вказаними першоджерелами.

Депутати Львівської міськради передбачили на цю книжку в бюджеті 70 тисяч гривень. Така ж сума виділена на закупівлю двох тисяч примірників посібників з історії України для 5 класу. Рішення обранців надати кошти на альтернативні книжки з історії було протестом на дії Міністерства освіти, зокрема, міністра Дмитра Табачника, за ініціативи якого змінено підручник з історії України для школярів 5, 10,11 класів. З нової книжки зникло чимало тем або ж подані вони недостовірно, про це говорять освітяни.

Вчителям соромно за підручники Табачника

У посібнику львівських авторів для 10-11 класів висвітлені складні теми ХХ століття: війна 1918-1919 років, Голодомор 1932-1933 років, події до Другої Світової війни, діяльність ОУН-УПА, ліквідація Української Греко-Католицький Церкви, повоєнна індустріалізація і колективізація, системи таборів ГУЛАГу, опубліковані ілюстрації з галузевого архіву СБ, розповідається про Київський курінь Січових Стрільців, Карпатську Україну, всі важливі події, які відбулися за роки незалежності України.

Орест Тучковський викладає історію у школі майже двадцять років. Вчитель наголосив в коментарі Радіо Свобода, що саме предмет «історії» зазнає постійних змін, оскільки залежить від політчиної волі. Орест Тучковський досить позитивно оцінив посібник з історії, ініційований депутатським корпусом. Бо у книжці висвітлені теми, які оминули в обов’язковому підручнику.



«От зараз за президентства Януковича все просто взяли і обірвали, Голодомор у «табачнівських» підручниках ніякий не геноцид. Але вже була напрацьована українська концепція історії України. До 1939-го року фактично підручника немає, кажуть, що якийсь має бути. Але вчителі ще його бачили і ми лише можемо уявити, що це буде за підручник… Історія є точна наука, визволитель має свою характеристику, а тепер Міносвіти невигідний факт забрав або ж пишуть під своїм кутом. Уже школярі сміються і нам, вчителям, соромно, що бачать нелогічність і несусвітність концепції, яку нам подають. Історія має мати в Україні український погляд», – зазначив вчитель.

У мерії посібник назвали «просвободівським»

Посібник з історії для учнів 10-11 класів уже виданий, але міська влада досі не перерахувала видавництву передбачені на книжку гроші. А це й стало причиною конфлікту між посадовцями й обранцями від ВО «Свобода», які становлять більшість у міській раді. Депутати відмовились слухати звіт мера на позачерговій сесії, доки управління освіти не придбає три тисячі примірників історії для львівських шкіл.

Співавтор посібника, політолог, «свободівець» Юрій Михальчишин зауважив, що їхній посібник спонукатиме школярів мислити, аналізувати історичні події. А тому ця книжка має бути у кожного львівського вчителя і її має придбати місто для шкіл.

Водночас мер Львова Андрій Садовий і заступник з гуманітарних питань міськради Василь Косів заявили, що у посібнику описані жахливі сцени людожерства під час Голодомору і це може мати негативний вплив на психіку школярів, і загалом посадовці вважають, що у книжці історія викривлена у бік ВО «Свобода». До слова, ця політична сила згадується у числі інших українських партій. Чиновники мерії переконані, що посібник ще має бути оцінений експертами.

Однак за якими критеріями визначався авторський колектив посібника незрозуміло. Історик Василь Расевич вважає неприпустимим те, що за бюджетні гроші будь-хто може видати посібник з історії України, оскільки можна надрукувати різні книги.

Це маразм. Хто б не був міністром, підручниками має займатися міністерство
Василь Расевич
«Це маразм. Хто б не був міністром, підручниками має займатися міністерство. Бо там працює не один міністр, а є колектив, який має певні напрацювання. Коли кожне село буде випускати свою історію, то це повна буде нісенітниця», – каже науковець.

Утім як і посібник для 5 класу, так і для 10 та 11 не є обов’язковими у шкільній програмі.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG