Доступність посилання

ТОП новини

США закликають уникати «силових заходів» у Південнокитайському морі


Гілларі Клінтон і Марті Наталеґава, Джакарта, 3 вересня 2012 року
Гілларі Клінтон і Марті Наталеґава, Джакарта, 3 вересня 2012 року
Державний секретар США Гілларі Клінтон закликала в понеділок країни Південно-Східної Азії уникати «силових заходів» і співпрацювати задля мирного вирішення територіальних суперечок у Південнокитайському морі.

На зустрічі у столиці Індонезії Джакарті з міністром закордонних справ Індонезії Марті Наталеґавою вона наголосила, що для США мир і стабільність у цьому регіоні становить національний інтерес.

Клінтон при цьому не згадувала прямо про Китай, який має найбільше претензій у регіоні, але висловила стурбованість у відповідь на запитання про рішення Пекіна розмістити на одному з віддалених островів Південнокитайського моря військовий гарнізон.

Держсекретар США також закликала Асоціацію держав Південно-Східної Азії (ASEAN), яка об’єднує десять країн, і Китай досягти істотного поступу в укладенні кодексу поведінки в їхніх відносинах і висловила сподівання, що цього вдасться домогтися до наступного саміту ASEAN у листопаді.

У вівторок Гілларі Клінтон вирушає з візитом до Китаю.

Питання територіальних суперечок навколо потенційно багатого на корисні копалини Південнокитайського моря давно непокоїть Сполучені Штати Америки, які домагаються від країн-учасниць цих суперечок створити кодекс поведінки у спірних водах.

Південнокитайське море, що межує з Китаєм, В’єтнамом, Малайзією, Брунеєм, Філіппінами й Тайванем, перетинають багато з найнапруженіших торговельних морських шляхів у світі. Крім того, на дні моря виявлені поклади вуглеводнів. Китай заявляє претензії практично на все це море з його численними островами; так само заявляє й Тайвань, який вважає себе за «єдиний справжній Китай». Усі інші приморські держави теж вважають своїми значні території моря з його островами; ці територіальні претензії в деяких місцях взаємно перекриваються багато разів.

Останнім часом приморські держави почали скаржитися на дедалі агресивніші дії Китаю, як-то переслідування риболовецьких чи геологорозвідувальних суден.
XS
SM
MD
LG