Доступність посилання

ТОП новини

Гривня на порозі девальвації: стрімкої чи повільної?


Київ – Прем’єр-міністр Микола Азаров запевняє, що соціально-економічна ситуація в країні залишатиметься стабільною. У Нацбанку вівторкове падіння курсу гривні пояснюють її надлишком на міжбанківському ринку. Вже у середу міжбанківські торги закінчилися незначним здешевленням долара. Між тим, експерти кажуть, що гривня на порозі девальвації. А від політики НБУ залежить, яким буде падіння курсу: стрімким чи повільним.

Ситуація в країні залишатиметься стабільною, запевняє Прем’єр-міністр Микола Азаров.

«В економічному й соціальному плані нинішня осінь буде нічим не гіршою від попередньої. Ніяких підстав для апокаліптичних залякувань немає», – стверджує прем’єр.

У НБУ пояснюють коливання курсу ситуативним надлишком гривні на міжбанківському ринку і в разі потреби обіцяють вжити регулятивних заходів.

У середу долар коштував понад 8 гривень 20 копійок. Причому, деякі банки запровадили обмеження на продаж валюти. А на міжбанківському ринку торги завершилися здешевленням долара. А офіційний курс Нацбанку залишається незмінним: 799,3 гривні за 100 доларів.

Нацбанк попереджає про стрибки

Голова групи радників НБУ Валерій Литвицький в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» зазначив, що незначні коливання можливі, але це не означає відмови від політики стабільного курсу.

Натомість голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко вважає, що падіння гривні лише починається.
Штучно втримували курс, і сьогодні ми пожинаємо плоди цього. Можна очікувати 30 відсотків девальвації
Олександр Сугоняко

«Штучно втримували курс, і сьогодні ми пожинаємо плоди цього. Можна очікувати 30 відсотків девальвації. Але коли це відбудеться, і чи буде це 30, або, може, більше – це буде залежати й від внутрішніх, і від зовнішніх факторів», – сказав він в інтерв’ю 5 каналу.

За словами Олександра Сугоняки, причиною зниження курсу гривні може бути те, що в Україну стало надходити менше валюти, або, якщо вона надходить, то власники не хочуть її продавати, очікуючи девальвації.

М’який сценарій девальвації

Колишній виконувач обов’язків міністра фінансів Ігор Уманський каже, що Нацбанкові варто було давно почати поступово девальвувати гривню. Адже зараз це відбувається під тиском.
Усе залежатиме від Нацбанку. Якщо він буде продовжувати політику впертого тримання курсу, то далі можуть бути непрогнозовані стрибки і обвал
Ігор Уманський

«Усе залежатиме від Нацбанку. Якщо він буде продовжувати політику впертого тримання курсу, то далі можуть бути непрогнозовані стрибки і обвал на кшталт 2008 року, коли курс упав майже на 60 відсотків. Думаю, якщо до кінця року курс доведуть до рівня 8,5, але спокійно, без таких стрибків, то це буде більш-менш адекватна ситуація», – сказав він в інтерв’ю Радіо Свобода.

За словами Ігоря Уманського, в іншому разі на формування курсу впливатимуть не лише фінансові важелі, а й панічні настрої.

За півроку Нацбанк витратив на підтримку курсу гривні 1,3 мільярда доларів зі своїх валютних резервів. Експерти неодноразово застерігали, що тривале стримування курсу може призвести до обвального падіння і радили здійснювати поступову девальвацію національної валюти.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG