Доступність посилання

ТОП новини

Тігіпко: ситуація на валютному ринку стабілізується через 2-3 дні


Віце-прем’єр Сергій Тігіпко прогнозує, що ситуація на валютному ринку України стабілізується через 2-3 дні. Про це він заявив сьогодні журналістам.

За словами віце-прем’єра, падіння курсу гривні до долара відбулося через низку обставин неекономічного характеру. «Якщо говорити про курсову проблему, яка виникла, скажу відверто: вона виїденого яйця не варта», – сказав Тігіпко.

«Склалися на той час кілька моментів, які мають суб’єктивний характер. Перша позиція – вихідний у США. У результаті, не змогли одержати ту валюту, яка проходила практично щодня, і утворився невеликий дефіцит. Так часто відбувається, коли йдуть вихідні в американських банках. Друга позиція – застрайкували працівники «Люфтганзи» – основного перевізника валюти. «Люфтганза» не поставила певну кількість «кешу», і створився невеликий дефіцит. Третя позиція – Національний банк рефінансував кілька комерційних банків, і ліквідність з 14-15 збільшилася до 25 мільярдів гривень, і відразу ж ці гроші викинулися на валютний ринок. Деякі банки почали розкручувати ситуацію. Явно є і політичне забарвлення цієї справи», – додав він.

Як зазначив Тігіпко, Нацбанк тому і не вдався до заходів зі стабілізації гривні, оскільки ситуація, за його словами, не має об’єктивних економічних підстав.

4 вересня на валютному міжбанку на середину сесії через відсутність пропозиції з продажу валюти торги фактично зупинилися на рівні 8,1420-8,1520 гривні за долар. Нацбанк з інтервенціями не виходив. На кінець торгів у вівторок котирування на міжбанку з гривні знизилися до більш як дворічного мінімуму, і ринок закрився на рівні 8,19-8,21 гривні за долар.
XS
SM
MD
LG