Доступність посилання

ТОП новини

Данилишин: утримування курсу гривні – політика, а не економіка


Колишній міністр економіки в уряді Юлії Тимошенко Богдан Данилишин заявив у четвер, що те, що Національний банк України тримає прив’язаним курс гривні, – політична діяльність, а не економічна.

Як заявив він у запису в «фейсбуці», на даний час НБУ утримує курс за рахунок спалювання резервів, що може мати дуже погані наслідки в перспективі. І тому якщо це буде тривати іще два місяці (до виборів), то після виборів утримати ситуацію буде надзвичайно важко, вважає Данилишин.

Крім того, написав він, складається враження, що Національний банк все ж таки поступово відмовляється від фіксованого курсу гривні.

На думку колишнього міністра економіки, нині була б доцільна поступова девальвація гривні.

«Я не буду прогнозувати курс гривні. Скажу прямо, я не є прихильником фіксованого курсу. Треба переходити на вільний обмінний курс. Вільний обмінний курс буде стимулювати до гривневих заощаджень, люди більше користувалися б гривнею. Потрібно розширити коридор коливання гривні, а потім поступово перейти на вільний обмінний курс. У цьому напрямі є досвід багатьох країн», – написав Данилишин.

Богдан Данилишин нині живе в Чехії, де на початку минулого року отримав притулок. В Україні його, як і низку інших членів того уряду, нині звинувачують у службових зловживаннях.

Думку про майбутню девальвацію гривні і водночас про неможливість спрогнозувати розвиток курсу української валюти висловлювали Радіо Свобода й інші економісти: президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко чи колишній виконувач обов’язків міністра фінансів Ігор Уманський.

У владі ж говорять, що становище на валютному ринку стабілізується ближчими днями і що Нацбанк не відмовляється від політики стабільного курсу гривні.

Останніми днями курс гривні впав стосовно долара США до найнижчого за останні три роки рівня.
XS
SM
MD
LG