Доступність посилання

ТОП новини

Росія допомагає владі Януковича легітимізувати черговий суд над Тимошенко – експерт


Київ – Росія намагається тиснути на Україну, щоб змусити до тісної інтеграції – економічної та політичної. Водночас українська влада використовує цю ситуацію проти опозиції, щоб зменшити кількість її прихильників перед виборами. Так експерти відреагували на реанімацію історії з можливими боргами корпорації «Єдині енергетичні системи України» перед Міністерством оборони Росії.

Міноборони Росії вимагає стягнути з Кабінету Міністрів України 3 мільярди 239 мільйонів гривень. Про це йдеться в ухвалі Господарського суду Києва, який прийняв до розгляду позовні вимоги російського міністерства, що були отримані наприкінці серпня 2012 року.

Реанімація історії з боргами ЄЕСУ перед Росією має на меті посилити тиск на українську владу, вважає політтехнолог Денис Богуш.
Думаю, що наприкінці цього року буде криза у відносинах в енергетичній сфері. Це підготовка до неї
Денис Богуш

«Інтерес Росії, у першу чергу – це послаблення переговорної позиції України у переговорах із газу, із зовнішньоекономічних питань, щодо Зони вільної торгівлі з країнами СНД. Думаю, що наприкінці цього року буде криза у відносинах в енергетичній сфері. Це підготовка до неї», – сказав у коментарі до Радіо Свобода Богуш.

Це зроблено, щоб знизити підтримку Об’єднаної опозиції – Чумак

Водночас ухвала Господарського суду Києва дозволяє владі у передвиборчий період використати ситуацію проти опозиції, зауважив у коментарі для Радіо Свобода директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак.
Це має абсолютно технологічний характер – легітимізувати ще один суд на Тимошенко
Віктор Чумак

«Це має абсолютно технологічний характер – легітимізувати ще один суд на Тимошенко. Це зроблено саме з тим, щоб показати, що Тимошенко є не політичним в’язнем, а кримінальним злочинцем, і знизити підтримку Об’єднаної опозиції з боку громадян. Тут інтересу Росії не видно, але я думаю, що вже тут є певні домовленості», – вважає Чумак.

Раніше СБУ порушила кримінальну справу проти Юлії Тимошенко за борги корпорації ЄЕСУ перед Росією.

Зокрема, Тимошенко обвинувачують у тому, що вона за попередньою змовою з колишнім прем’єром Павлом Лазаренком вчинила замах на розтрату коштів державного бюджету шляхом покладання на Кабінет Міністрів зобов’язань приватної корпорації ЄЕСУ перед Міноборони Росії. Ще в середині минулого року оборонне відомство Росії надсилало українському Кабміну лист із вимогою погасити борг ЄЕСУ в сумі 405 з половиною мільйонів доларів.

Росія ставитиме це питання, доки воно не вирішиться остаточно – Корнілов

Росія просто хоче повернути свої гроші, запевнив у розмові з Радіо Свобода директор українського філіалу Інституту країн СНД Володимир Корнілов. За його словами, Росії не потрібні додаткові важелі впливу на українських політиків, оскільки вона залишається газовим монополістом.
Росія має право іноді про ці борги нагадувати. Росія вже не раз ставила це питання
Володимир Корнілов

«Питання щодо боргів ЄЕСУ стоїть у відносинах між Україною та Росією вже давно, з початку двотисячних років. І нікуди воно не поділося. Той факт, що в Україні часто вибори, він же не заперечує того, що Росія має право іноді про ці борги нагадувати. Росія вже не раз ставила це питання і, думаю, ставитиме доти, доки воно не вирішиться остаточно», – наголосив Корнілов.

Про борги ЄЕСУ говоритимуть, доки Тимошенко буде у політиці – Телешун

Утім, Росія зацікавлена в тому, щоб тримати на гачку весь спектр активного політикуму в Україні, від опозиції до влади, вважає політолог Сергій Телешун.

Відтак, на його думку, питання про борги ЄЕСУ буде використовуватися ще довго.
У кожного політика, особливо у тих, хто прийшов з бізнесу, є свій «скелет у шафі»
Сергій Телешун

«Років десять. До тих пір, доки Тимошенко буде у політиці. У кожного політика, особливо у тих, хто прийшов з бізнесу, є свій «скелет у шафі». Ці «скелети» постійно будуть використовуватися партнерами, конкурентами і опонентами», – зауважив у коментарі для Радіо Свобода Телешун.

Тим часом у партії «Батьківщина» заявляють, що нагадування про борги ЄЕСУ перед Міноборони Росії є спробо влади очорнити екс-прем’єра Юлію Тимошенко. Там посилаються на листи від Міністерства юстиції та Міністерства фінансів уряду Миколи Азарова, в яких зазначено, що «в обліку Міністерства фінансів відсутня інформація щодо наявності будь-якої заборгованості корпорації «Єдині енергетичні системи України» перед Міністерством оборони Росії».

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG