Доступність посилання

ТОП новини

Відносини України-ЄС дійшли до небезпечної межі?


Прихильники Тимошенко біля Вищого спеціалізованого суду, Київ, 29 серпня 2012 року
Прихильники Тимошенко біля Вищого спеціалізованого суду, Київ, 29 серпня 2012 року
Європейський Союз у середу висловив «глибоке розчарування» рішенням київського суду, який зберіг семирічний вирок Юлії Тимошенко у «газовій справі». Зі схожою заявою виступила і Парламентська асамблея Ради Європи. Європейські оглядачі попереджають, що відносини між Україною та ЄС дійшли небезпечної межі, що може мати негативні наслідки для всього регіону.

Невдовзі після вироку київського суду, обурення його рішенням від імені Європейського Союзу висловив представник Єврокомісії Майкл Манн.
Два важливі лідери опозиції не зможуть узяти участь у майбутніх парламентських виборах
Майкл Манн

«Ми глибоко розчаровані наслідками поточної ситуації, коли два важливі лідери опозиції не зможуть узяти участь у майбутніх парламентських виборах, коли суд не поважає міжнародних стандартів щодо справедливого, прозорого юридичного процесу», – заявив Майкл Манн на прес-конференції у Брюсселі.

Він закликав Україну зробити конкретні кроки, щоб вирішити системні проблеми судової системи, а також подолати проблему вибіркового правосуддя, не допускати повторення таких ситуацій у майбутньому.

Подібна заява пролунала від представників Парламентської асамблеї Ради Європи, які закликали Президента України втрутитися в ситуацію. Про це йдеться в спільній заяві президента ПАРЄ Жана-Клода Міньйона і співдоповідачів щодо питань України Майліс Репс і Марієтти де Пурбе-Лундін.

«Асамблея неодноразово заявляла про свою переконаність у тому, що «газова справа» зводиться до кримінальної відповідальності за нормальний політичний процес ухвалення рішень», – мовиться в заяві.

Європейці нагадують Януковичу про його слова

Президент ПАРЄ і співдоповідачі наголошують, що Президент Віктор Янукович «дав зрозуміти, що він буде готовий втрутитися в цю справу, якщо її апеляція буде відхилена касаційним судом». Вони закликають його виконати свою обіцянку, щоб ця справа не затьмарювала майбутні вибори в Україні.

Представники ПАРЄ восени мають намір відвідати Україну, щоб обговорити можливі політичні шляхи вирішення цього питання згідно зі стандартами Ради Європи.

Україна і ЄС на «небезпечному шляху»

Хоча численні подібні візити раніше не принесли бажаного для Європи результату, брюссельський політолог Аманда Пол вважає, що подібне спілкування потрібне, незалежно від того, чи вдасться збудувати мости.

«Останнє, що мають зробити європейці, це сказати: ми не погоджуємося з цим судовим рішенням та ізолюємо Україну. Це хибний шлях, зберігати шляхи спілкування – це позитивний крок», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода експерт Центру європейської політики.

Аманда Пол вважає, що відносини між Україною і ЄС за останній рік надмірно політизувалися, це впливає і на технічні питання, а ознак компромісу не видно.
Якщо відносини зруйнуються дощенту, то це матиме дуже негативні наслідки для політики ЄС у цьому регіоні
Аманда Пол

«Ми рухаємося до дуже небезпечного становища. Це небезпечно не тільки для відносин між Україною та ЄС, а для всієї політики ЄС щодо регіону, адже Україна тут найважливіша держава. Якщо відносини зруйнуються дощенту, то це матиме дуже негативні наслідки для політики ЄС у цьому регіоні», – вважає брюссельський оглядач.

У промові до Дня Незалежності Президент Віктор Янукович виступив проти «зовнішніх директив» стосовно України, що оглядачі у Європі сприйняли як його незгоду з критикою країнами Заходу процесу над Юлією Тимошенко.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG