Доступність посилання

ТОП новини

У Росії Путін видає указ на захист «Газпрому» та інших стратегічних підприємств


(архівне фото)
(архівне фото)
Президент Росії Володимир Путін підписав сьогодні указ, за яким такі російські компанії, як «Газпром», визнані стратегічними, та їхні дочірні підприємства не матимуть права без дозволу російського уряду надавати іноземним органам значну частину інформації про свою діяльність, змінювати договори з іноземними партнерами, зокрема, щодо цінової політики, чи продавати свої активи за кордоном.

За указом, відповідний орган російського уряду натомість буде зобов’язаний не надати такого дозволу, якщо плановані дії компанії можуть «завдати шкоди економічним інтересам» Росії.

Позавчора Путін уже критикував розслідування, яке почала Європейська комісія стосовно дій у країнах Євросоюзу російського газового монополіста «Газпром», назвавши такий підхід Єврокомісії неконструктивним.

Минулого тижня Європейська комісія оголосила, що почала розслідувати можливі порушення російським «Газпромом» антимонопольних норм ЄС; у процесі такого розслідування від компанії можуть вимагати надати певні дані про її діяльність. У разі визнання вини компанії їй загрожують значні грошові штрафи, а також вимога змінити спосіб діяльності на європейських ринках. «Газпром» заперечує звинувачення.

Крім того, змінити умови чинного газового контракту з «Газпромом», зокрема, передбачену в ньому формулу ціни на газ, домагається Україна.
XS
SM
MD
LG