Доступність посилання

ТОП новини

Дітей до агітації залучають по всій Україні – громадські активісти


Київ – Дітей у передвиборчій агітації найчастіше використовує Партія регіонів та кандидати-мажоритарники від цієї політичної сили, стверджують у громадських організаціях. Водночас там відзначають, що до роздачі подарунків учням та студентам вдаються й представники опозиційних сил, зокрема «Батьківщини». Утім, політики лише дарма витрачають кошти, оскільки такі методи агітації вже не мають вирішального значення, відзначають експерти.

Випадки використання дітей у передвиборчій агітації зафіксовані по всій Україні, заявив у коментарі для Радіо Свобода координатор громадської ініціативи «Спільна справа» Олександр Данилюк. І хоч прямої заборони таких дій виборче законодавство не містить, привід для реакції правоохоронних органів є, каже Данилюк. Адже спілкування кандидатів із дітьми відбувається переважно у формі роздачі подарунків, що є підкупом виборців.

«Є тисячі випадків по всій країні, коли використовують дітей при відкритті різноманітних бюджетних об’єктів, під час яких відбувається агітація за Партію регіонів, її кандидатів або від політичних сил-сателітів. Школи, технікуми, вищі навчальні заклади використовувалися для агітації.

Насправді, мали б уже зараз посадити більшість кандидатів, які цим займаються, директорів шкіл, голів районних адміністрацій, які беруть у цьому участь», – наголосив Данилюк.

Дітей використовують як підставки для прапорів – Айвазовська

Законодавство говорить, що учасниками агітаційного процесу можуть бути лише особи, які досягли виборчого віку. Утім, відповідальності за використання дітей як агітаторів не передбачено. Тому політики не гребують використовувати дітей, щоб схилити на свій бік дорослих, зазначила у розмові з Радіо Свобода координатор виборчих програм громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

«Безпосередній вплив на виборців-батьків через надання різного роду канцтоварів, послуг, подарунків, приурочених до 1 вересня. Участь кандидатів у привітаннях під час лінійок. Подекуди вони займали більше часу, ніж сама урочистість. Але випадки використання дітей як підставки для прапорів, на жаль, не є поодинокими, хоча й не є масовими. Інших видів залучення дітей до виборчої кампанії нами не зафіксовано», – повідомила Айвазовська.

Технологія малоефективна з точки зору електоральної математики – Богуш

Дарування обладнання освітнім закладам, або усіляких дрібничок дітям – справа корисна, але як метод агітації є застарілою та малоефективною технологією, зауважив у коментарі для Радіо Свобода політтехнолог Денис Богуш. Водночас, за його словами, використання дітей як агітаторів може додати голосів кандидату чи партії.

«Якщо говорити про дітей у політичній реклами, то можна сказати, що це впливає на тих людей, які роблять вибір емоційно. Якщо кандидати вкладають гроші в школи, в обладнання, проводять якісь спартакіади – це малоефективне з точки зору електоральної математики. Тобто, у більшості на вибори приходять бабусі й дідусі», – зазначив Богуш.

Експерти відзначають, що агітацію у навчальних закладах найбільш активно проводять у східних регіонах України, але немає жодної області, де не було б зафіксовано подібних випадків.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG