Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент засуджує помилування в Азербайджані вбивці вірменина


Будівля Європарламенту у Страсбурзі у Франції
Будівля Європарламенту у Страсбурзі у Франції
Європейський парламент засудив у четвер помилування в Азербайджані наприкінці минулого місяця засудженого до довічного ув’язнення за вбивство вірменина.

Як мовиться в резолюції Європарламенту, рішення звільнити засудженого є «жестом, який може призвести до подальшого загострення напруженості» між Азербайджаном і Вірменією.

Крім того, європарламентарі наголосили, що вважають це помилування азербайджанця, засудженого свого часу в Угорщині і переданого відбувати покарання в Азербайджані, за порушення дипломатичних гарантій виконання угорського вироку, які надала азербайджанська сторона.

Інцидент із помилуванням азербайджанця, якого Будапешт передав Баку для відбування подальшого покарання, вже привів до припинення дипломатичних і міжпарламентських відносин між Вірменією й Угорщиною, а дії Азербайджану викликали широку міжнародну критику.

Наприкінці минулого місяця президент Азербайджану Ільгам Алієв помилував і звільнив від відбування довічного покарання азербайджанського офіцера Раміля Сафарова, засудженого в Угорщині до довічного ув’язнення за вбивство офіцера з Вірменії Ґурґена Марґаряна, відразу після його прибуття до Баку, а наступного дня міністр оборони надав помилуваному лейтенантові звання майора, підвищивши його таким чином відразу на три ранги.

Угорщина заявляла, що передала засудженого до його країни тільки після того, як отримала тверді гарантії Міністерства юстиції Азербайджану, що довічний вирок буде виконаний.

В Угорщині суд засудив 2006 року азербайджанського офіцера Раміля Сафарова до довічного ув’язнення з можливістю умовно-дострокового звільнення не раніше як через 30 років. Суд визнав його винним у вбивстві вірменського офіцера Ґурґена Марґаряна під час їхнього спільного перебування на курсах англійської мови, організованих в Угорщині за програмою НАТО «Партнерство задля миру» 2004 року. Сафаров заявляв, що зарубав Марґаряна уві сні сокирою «з мотиву національної ненависті», а саме через те, що той «образив азербайджанський прапор».

Відносини Вірменії й Азербайджану напружені історично, а останніми десятиліттями ця напруженість особливо висока через проблему Нагірного Карабаху.
XS
SM
MD
LG