Доступність посилання

ТОП новини

Китай починає заспокоювати антияпонські протести через територіальну суперечку


Японська охорона стереже острівці Сенкаку/Дяоюй, фото 2 вересня 2012 року
Японська охорона стереже острівці Сенкаку/Дяоюй, фото 2 вересня 2012 року
Влада Китаю почала сьогодні заспокоювати антияпонські протести, що особливо бурхливо відбувалися останніми днями в багатьох місцях країни через територіальну суперечку навколо островів у Східнокитайському морі.

Китайська влада закликала демонстрантів проводити ці протести «впорядковано, розумно і в межах закону».

Ці протести, в деяких випадках зі спаленнями авт японського виробництва чи погромами підприємств японського спрямування, як-то японських ресторанів, чи іншими нападами на японські інтереси вже призвели до того, що низка японських компаній припинила роботу на своїх підприємствах у Китаї.

Протистояння особливо загострилося після того, як тиждень тому уряд Японії остаточно узгодив купівлю в державну власність кількох зі спірних островів у приватної особи, яка за японським правом вважається їхнім власником.

Острови у Східнокитайському морі, які в Японії називають Сенкаку, а в Китаї Дяоюй чи Дяоюйтай, не заселені, але розташовані на перетині стратегічно важливих морських шляхів, а їхні околиці багаті на рибу. За припущеннями, шельф островів також багатий на нафту і газ.

Фактично архіпелаг із п’яти безлюдних островів і трьох скель контролює Японія, але про свої права на нього заявляють також Китай і Тайвань.

За японським правом, три з цих островів належать приватному власникові, ще один – іншому. Нині йшлося про викуп перших трьох за суму, що, за повідомленнями, становить у перерахунку 26 мільйонів доларів. Раніше японський уряд орендував ці острови у їхнього власника, щоб таким чином забезпечити свій контроль над ними.
XS
SM
MD
LG