Доступність посилання

ТОП новини

Парламент знову береться за «мирні зібрання», активісти – проти


Від депутатів вимагають не обмежувати свободу мирних зібрань
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Від депутатів вимагають не обмежувати свободу мирних зібрань

Київ – Верховна Рада цього тижні планує розглянути проекти законів про зміну порядку проведення мирних зборів. Про це повідомив представник Президента у парламенті Юрій Мірошниченко. Тим часом представники громадських організацій протестують проти ухвалення скандального законопроекту № 2450, розгляд якого депутати відклали минулого пленарного тижня. А в опозиції наголошують, що змінювати порядок проведення мирних зібрань потрібно, але лише після парламентських виборів.

Представники громадських молодіжних організацій провели акцію протесту біля Верховної Ради. Вони вимагали від депутатів не ухвалювати проект закону «Про мирні зібрання», зареєстрований у парламенті під номером 2450. Цей документ передбачає обмеження конституційного права громадян на вільне висловлення протесту, вважає одна з учасниць акції Анна Хвиль.
Вводяться певні обмеження, вводиться можливість обвинувачувати організаторів
Анна Хвиль

«Ми протестуємо проти законопроекту 2450, оскільки він обмежує право на протест. Вводяться певні часові обмеження, вводиться можливість обвинувачувати організаторів. Якщо організатори не можуть забезпечити відповідне поводження всіх учасників акції, така акція може бути заборонена. Так само акція може бути заборонена з тієї причини, що певні території, зокрема, парки визнані невідповідними для проведення акцій. Це створює можливості для маніпуляцій, обмежень акцій», – сказала Анна Хвиль.

Раніше представники Харківської правозахисної групи, Гельсінської спілки та Центру політико-правових реформ закликали депутатів ухвалити законопроект про мирні зібрання.

Водночас, представники Гельсінської спілки відзначають, що варто було б змінити положення документа, які стосуються часових обмежень щодо попередження влади про заплановану акцію, відповідальності організаторів та місць проведення зібрань.

Можливість ухвалювати ліберальні закони може зникнути – Мірошниченко

Тим часом, пропрезидентська більшість не полишає своїх планів. Так представник Президента у Верховній Раді, депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко заявив, що пропонуватиме парламенту повернутися до розгляду законопроекту 2450 і ухвалити його в пакеті з проектом закону 10569 щодо змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, який не набрав належної кількості голосів минулого тижня. Згідно з цим документом, особа, яка позивається щодо обмеження свободи мирних зібрань, зобов’язується довести доцільність цього позову. Крім того, за словами Мірошниченка, краще ухвалити недосконалий закон про порядок проведення мирних зібрань, ніж залишити це питання неврегульованим.
Якщо ми цей законопроект не ухвалимо, ми можемо отримати ситуацію довільного тлумачення Конституції правоохоронними органами, судами, органами влади
Юрій Мірошниченко

«Текст, який ми маємо є збалансованим, виваженим і відповідає європейським та світовим стандартам. Якщо ми цей законопроект не ухвалимо, ми можемо отримати ситуацію довільного тлумачення Конституції правоохоронними органами, судами, органами влади загалом, в масових масштабах, значно більших ніж це є зараз. Ще одна небезпека: те вікно можливостей, яке ми маємо нині, я не впевнений, що воно залишиться так само широко відкритим і дасть нам можливість ухвалювати такі самі ліберальні закони», – наголосив Мірошниченко.

Законопроект 2450 звужує територію свободи – Шевченко

Законопроект про порядок організації та проведення мирних заходів у пакеті із законом про обмеження відповідальності за адміністративні правопорушення має ухвалювати наступний парламент. Таку думку висловив депутат від БЮТ Андрій Шевченко.
Там, де скорочується простір свободи, залишається колосальний ризик, що ці проблеми будуть використані проти людини і суспільства
Андрій Шевченко

«Будь який закон, який цього стосується, має бути ухвалений лише тоді, коли ми на 100 відсотків впевнені, що цей закон розширює територію свободи, а не звужує її. Щодо цього законопроекту у мене такого відчуття немає. Все навколо цього закону має відбуватися шляхом зміцнення гарантій на мирні збори. 2450 на цей момент залишає сумніви і проблеми. Там, де щоденно скорочується простір свободи, залишається колосальний ризик, що ці проблеми будуть використані проти людини і проти суспільства. Я не бачу шансів на якісне вирішення до виборів», – зауважив Шевченко.

Минулого пленарного тижня Верховна Рада перенесла розгляд законопроекту про мирні зібрання.

Як заявив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, це зробили для того, щоб «уникнути непорозумінь». При цьому проект закону №10569 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо свободи мирних зібрань», який доповнює зміст проекту №2450, був відхилений. Його автор Юрій Мірошниченко пропонував забезпечувати видалення перешкод для проведення мирних зібрань та заборонити заважати проведенню зборів, в той час як в попередньому варіанті просто позначалося видалення перешкод для реалізації права на мирні зібрання, що є більш розмитим поняттям.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG