Доступність посилання

ТОП новини

Влада Афганістану засуджує повітряний удар міжнародних сил, що вбив цивільних


Одна з поранених в останньому ударі жінок у лікарні, фото 16 вересня 2012 року
Одна з поранених в останньому ударі жінок у лікарні, фото 16 вересня 2012 року
Влада Афганістану засудила в понеділок повітряний удар Міжнародних сил сприяння безпеці, який убив вісім афганських жінок і поранив іще десять.

Як мовиться в заяві, оприлюдненій після засідання уряду під головуванням президента Хаміда Карзая, удар, здійснений у неділю, «не має виправдання» і порушує меморандум про порозуміння, укладений між Афганістаном і США, які є провідним учасником міжнародних сил.

У заяві нагадано, що, за словами губернатора провінції Лагман, де відбувся удар, убиті і поранені жінки в час обстрілу збирали галуззя на дрова.

Міжнародні сили заявляли в понеділок, що направляють слідчу групу до провінції Лагман, щоб розслідувати нову загибель цивільних мешканців у повітряному ударі цих сил. Вони підтвердили, що завдали там у неділю авіаудару по «великій групі озброєних осіб, які виявляли ворожі наміри», і знищили кілька бойовиків, але водночас спричинили «неумисні смерті багатьох цивільних афганців».

Загибель цивільних осіб унаслідок повітряних ударів Міжнародних сил сприяння безпеці, спрямованих проти повстанців, що стається майже щотижня, є дуже болісною темою в Афганістані. Влада Хаміда Карзая заявляє, що такі події підривають довіру афганців до його уряду, який користується підтримкою міжнародних сил.

Тим часом зміст домовленості, про яку згадував Карзай, обидві сторони тлумачать по-різному. Якщо влада Афганістану говорить про повну заборону повітряних ударів за певних умов, то в міжнародних силах заявляють, що домовилися обмежувати їх, але не цілком виключити.
XS
SM
MD
LG