Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії міністр просить відставки через відео з катуваннями


Міністр Хатуна Калмахелідзе
Міністр Хатуна Калмахелідзе
Міністр з питань виконання покарань Грузії Хатуна Калмахелідзе просить відставки через оприлюднення у мас-медіа відео, на якому зафіксовано жорстоке поводження з засудженими в одній із в’язниць країни. Відповідне прохання Калмахелідзе направила прем’єру сьогодні.

«Під час перебування на посаді я доклала всіх зусиль для того, щоб права людини були захищені, щоб система виконання покарань максимально відповідала європейським стандартам, але, вочевидь, цих зусиль було недостатньо», – наголосила у своїй заяві міністр.

Напередодні опозиційні телеканали «Маестро» і «ТВ-9» показали зняті прихованою камерою відеокадри побиття і сексуального насильства над ув’язненими у Глданській в’язниці Тбілісі. ЗМІ повідомляють, що відео катувань надав колишній співробітник в’язниці Володимир Бедукадзе, який нещодавно втік у Бельгію. Він стверджує, що в’язнів катували за прямим дорученням міністра внутрішніх справ Бачо Ахалая.

Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі вже пообіцяв покарати всіх причетних до знущань над засудженими.

Оприлюднені у вівторок ввечері відеокадри спричинили низку акцій протесту, зокрема у Тбілісі і Батумі. Одна з вимог мітингувальників полягала у відставці міністра з питань виконання покарань.
XS
SM
MD
LG