Доступність посилання

ТОП новини

У Франції нові карикатури на Магомета викликали і обурення, і похвалу


«Створюється враження, що всіма рухає страх. Це саме те, чого прагне маленька жменька фундаменталістів» – редактор журналу
«Створюється враження, що всіма рухає страх. Це саме те, чого прагне маленька жменька фундаменталістів» – редактор журналу
Париж – На тлі обурення в ісламському світі аматорським фільмом «Безневинність мусульман», французький сатиричний журнал «Шарлі Ебдо» (Charlie Hebdo) у середу опублікував низку нових карикатур на пророка Магомета. Редакція та деякі французькі політики вважають цей крок цілком правильним – як прояв свободи висловлювань у демократичній європейській державі. Натомість, численні мусульманські громади та деякі представники керівництва Франції вважають публікацію блюзнірством чи провокацією.

Поява на сторінках французького журналу карикатур на мусульманського пророка виглядає як підливання масла у вогонь. У середу зранку номер «Шарлі Ебдо» з полиць місцевих кіосків зник із неймовірною швидкістю. Тим часом, французькі посольства у 20 мусульманських країнах, закордонні школи, та заклади всередині держави, які мають стратегічне значення, з появою нового видання тижневика, взяті під особливу охорону поліції та військових.

Такі масштабні запобіжні засоби не зайві, адже карикатури опублікували через тиждень після поширення в інтернет-мережі ісламофобського фільму та суботньої маніфестації перед американським посольством у Парижі, яка зібрала понад 250 тисяч мусульман.

Редакція сатиричного журналу «Шарлі Ебдо» близько року тому, після публікації спеціального випуску із серією карикатур на Магомета, вже потерпіла від підпалу кримінального походження. Тож наразі будівля редакції перебуває під пильним наглядом правоохоронців.

Різнобій реакцій

Головний редактор сатиричного тижневика Стефан Шарбоньє каже, що журнал щотижня публікує карикатури, при цьому, на кого завгодно. Нинішні карикатури – не виняток, однак, його вражає реакція деяких представників мусульманської релігії.
Створюється враження, що всіма рухає страх. Це саме те, чого прагне ця маленька жменька фундаменталістів
Стефан Шарбоньє

«Створюється враження, що всіма рухає страх, – зауважує він. – Це саме те, чого прагне ця маленька жменька фундаменталістів, які нікого не представляють. Вони за допомогою страху хочуть керувати».

Редактор та карикатурист також зауважив, що не примушує правовірних мусульман читати його журналу. За його словами, оприлюднені карикатури шокують тільки того, хто хоче бути шокованим.

«Це акт ісламофобії, свою схильність до якої доводить цей тижневик», – не приховує свого обурення Мохамед Мусаві, президент «Французької ради мусульманського культу».
Він регулярно принизливо та образливо змальовує символи ісламу. В цьому випадку вбачаємо образу та підбурювання до ненависті
Мохамед Мусаві

«Він регулярно принизливо й образливо змальовує символи ісламу. Ми глибоко віддані принципу свободи висловлювань, але в цьому випадку вбачаємо образу й підбурювання до ненависті», – зазначає Мохамед Мусаві.

Свобода слова – святе, але будьмо відповідальними – прем’єр

Щодо політиків, то, насамперед уникнути провокацій закликав прем’єр-міністр Франції Жан-Марк Еро.
У нас є свобода слова та вільна преса, яка може виражатися будь-яким способом, аж до карикатури. Але є ще й питання відповідальності
Жан-Марк Еро

«Ми є країною, якою править закон, – заявив він. – У нас є свобода слова і вільна преса, яка може виражатися будь-яким способом, аж до карикатури. Але є ще й питання відповідальності. Тож усі необхідні запобіжні заходи, які застосовуються Міністерством внутрішніх справ для дотримання громадського порядку, будуть тривати».

Водночас, голова французького уряду радить: «Якщо є особи, що почувають образу своїх релігійних переконань, то вони можуть звернутися до суду».

Його попередник, колишній прем’єр Франсуа Фійон, натомість, чітко став на бік журналу. Так само, як і голова ультраправого Національного фронту Марін Ле Пен зазначає, що принцип свободи висловлювань сумнівам піддавати не можна.

Характерно, що чимало французів вважають публікацію в «Шарлі Ебдо» провокацією з метою додаткової реклами. Тим часом, сайт журналу упродовж дня був недосяжним, як вважають, через кібератаку. Нарешті, французький міністр внутрішніх справ Манюель Валс закликав усі сторони бути відповідальними, при цьому, він попередив, що не допустить жодної нової маніфестації, яка може порушити публічний порядок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG