Доступність посилання

ТОП новини

Низка медіа-об’єднань в Україні закликає відхилити законопроект про криміналізацію наклепу


Національна спілка журналістів України, Комісія з журналістської етики та Незалежна медіа-профспілка закликають журналістську спільноту та громадські об’єднання виступити з вимогою відхилити законопроект про запровадження кримінальної відповідальності за наклеп. Про це йдеться у спільній заяві цих медіа-об’єднань.

«З 2001 року за поширення недостовірної інформації передбачено цивільно-правову відповідальність, тобто відшкодування матеріальної і моральної шкоди. Цим Україна виконала зобов'язання, взяті на себе при вступі до Ради Європи. Таке рішення віталось ПАРЄ, а також Комітетом ООН з прав людини», – наголошують журналістські організації.

На їхню думку, законопроект регіонала Віталія Журавського, що передбачає повернення кримінальної відповідальності за наклеп, викликає особливе занепокоєння «за умов відсутності незалежних судів, демонстративного нехтування законами з боку влади».

«Ми пам’ятаємо про намагання заборонити критику уряду, тепер намагаються запроторити за ґрати тих, хто здійснює реальні журналістські розслідування і поширює непривабливі для влади факти. Ці норми спрямовані не тільки проти журналістів, а й проти громадських діячів і всіх тих, хто висловить невдоволення політикою влади в офісі, на вулиці, на своїй сторінці в соціальних мережах. За цим законопроектом будь-хто з громадян може стати кримінальним злочинцем за висловлені сумніви в якості дешевої капусти», – йдеться у заяві.

Медіа-об’єднання також вважають ухвалення закону у першому читанні «мавпуванням законодавчої практики Російської Федерації».

«Вимагаємо від Голови Верховної Ради України та керівників фракцій Партії регіонів, КПУ, Народної партії відхилити даний законопроект і оголосити про це публічно або принаймні не розглядати його до отримання висновку Ради Європи», – йдеться у заяві.
XS
SM
MD
LG