Доступність посилання

ТОП новини

Опозиції в білоруському парламенті знову не буде


Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко
Мінськ – Обрано 109 депутатів і всі вони є прихильниками президента Олександра Лукашенка. Таким є підсумок виборів до нижньої Палати парламенту Білорусі, які відбулися минулої неділі. Як зазначила голова ЦВК Білорусі Лідія Ярмошина, нікого з опозиції в парламенті не буде.

Мінська газета «Наша ніва» за день до голосування уклала список депутатів, яких оберуть 23 вересня. Збіг майже стовідсотковий, і справа не в тому, що журналіст газети є таким провидцем, а в тому, що влада в Білорусі діє дуже прогнозовано.

У кожному округу виставили так званого кандидата від влади, який і виграв, за винятком одного округу в Гомелі, де висуванця від влади перед виборами зняли з посади за корупцію.

«Від 1996 року депутатами парламенту в Білорусі ставали тільки особи, ухвалені адміністрацією президента, і система працює без збоїв», – написала з цього приводу газета.

Білоруська опозиція назвала ці вибори найгіршими в історії, заявила про масові порушення, адміністративний ресурс, примусове дострокове голосування. Половина опозиційних партій та рухів бойкотували вибори, проте 60 опозиційних кандидатів залишилися у бюлетенях, але ніхто з них так і не став депутатом.

«Вибори у цивілізованій державі»

Спостерігачі від ОБСЄ зауважили, що ці вибори були дуже пасивними. Президент Олександр Лукашенко назвав «щастям» для народу те, що вибори пройшли сумно та спокійно.

Нам не потрібні революції, потрясіння, не потрібні сутички, вибухи, мордобій
Олександр Лукашенко
«Нам не потрібні революції, потрясіння, не потрібні сутички, вибухи, мордобій. Вибори у цивілізованій державі, де живе цивілізоване суспільство, мають проходити таким чином», – впевнений президент Білорусі.

Опозиція заявила, що не визнає ці вибори демократичними, тому що влада не змінила виборче законодавство, тримала хід голосування під пильним контролем, не допустила до виборчих комісій представників партій, не звільнила політв'язнів. На цьому наголосив голова Партії БНФ Олексій Янукевич.

«Це дає нам право незалежно від результатів голосування не визнавати вибори в Палату представників 2012 року рівними, прозорими і демократичними», – зазначив опозиціонер.

Боротьба за явку виборців

Боротьба між владою та опозицією тривала не стільки за мандати, скільки за явку виборців. За даними ЦВК, на дільниці прийшли близько 74 відсотків виборців, проте опозиційні спостерігачі стверджують, що явку приписали удвічі – за рахунок адміністративного ресурсу та прямих маніпуляцій зі списками і бюлетенями.

Ані участь у виборах, ані бойкот не можуть привести до зміни ситуації в Білорусі, визнав лідер громадянської кампанії «Говори правду», екс-кандидат на посаду президента Володимир Некляєв.

«Режим впаде тільки в тому випадку, якщо ми на виборах 2015 року зберемо стільки людей, що режим побоїться в них стріляти», – каже Володимир Некляєв.

Опозиційний політик Юрій Губаревіч, оцінюючі вибори, констатував, що білоруський режим не зацікавлений навіть у косметичних змінах, які могли б відбутися через допуск до парламенту представників суспільства з альтернативної думкою. Режим веде до посилення одноосібної влади Олександра Лукашенка і неможливості більшості білоруського суспільства мати своїх представників у найвищому законодавчому органі.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG