Доступність посилання

ТОП новини

Молдова не відмовиться від європейських енергетичних угод заради дешевого газу з Росії – спікер парламенту


Спікер парламенту Молдови Маріян Лупу заявив у Брюсселі, що його країна не відмовиться від енергетичних угод з Європейським Союзом заради дешевого газу з Росії.

«Ми в Кишиневі маємо з цього приводу консолідовану позицію. Це означає спільну позицію парламенту, уряду та президента. Ми не денонсуємо Європейську енергетичну угоду. В рамках цієї угоди є певна можливість для гнучкості, і ми, разом з європейськими експертами, нині шукаємо компромісне рішення, яке ми зможемо презентувати нашим російським партнерам наприкінці місяця», – заявив спікер парламенту Молдови під час прес-конференції в Брюсселі.

Маріян Лупу заявив, що пропозиції відмовитися від Європейської енергетичної хартії надійшли молдовській стороні під час офіційних переговорів у Москві у завуальованій формі.

«Мушу сказати, що в перебігу офіційних преговорів десять днів тому в Москві ніхто не виклав прямо жорсткі умови перед нашими офіційними особами. Йшлося швидше про непрямі натяки, що Молдова отримає добрі ціни на природній газ, якщо відмовиться від Європейської енергетичної угоди», – пояснив Лупу.

Два тижні тому міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що Росія може надати Молдові знижку в ціні на свій газ за умови, якщо ця країна розірве свою співпрацю в енергетиці з Європейським Союзом, а також поверне борги.

Виступаючи перед журналістами, він нагадав, що таку пропозицію зробив напередодні прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв своєму колезі з Молдови Владові Філату, який перебував у Росії з візитом.

Новак додав, що Молдова хотіла б знижки у 30 відсотків; нині ціна на газ для Молдови формується за формулою як для європейських споживачів і в першому півріччі цього року склала 392 долари за тисячу кубометрів.
XS
SM
MD
LG