Доступність посилання

ТОП новини

Після виборів бензин може подорожчати


Київ – Запровадити мито на імпорт нафтопродуктів з першого грудня обіцяють у Міністерстві палива та енергетики. За словами чиновників, це забезпечить підтримку вітчизняного виробника. Думки експертів з цього приводу різняться: одні підтримують урядову ініціативу, інші застерігають: підтримуючи таким чином виробника, влада завдає нищівного удару по споживачеві й наражається на гнів колег по СОТ.

Про підтримку українських нафтопереробних заводів шляхом запровадження з першого грудня мита на поставки імпортних нафтопродуктів заявив профільний міністр Юрій Бойко у Лисичанську. На його думку, це допоможе, зокрема, тамтешньому нафтопереробному заводу, який таким чином зможе запрацювати до кінця грудня. А у жовтні, за повідомленнями медіа, збитковий Лисичанський НПЗ отримає нове керівництво.

Переважна більшість українських нафтопереробних заводів простоюють
Володимир Саприкін
Запровадження мит на імпортні моторні палива – це необхідний крок уряду, оскільки переважна більшість українських нафтопереробних заводів простоюють, кошти до бюджету не надходять, а працівники ідуть у вимушені відпустки, зауважує у коментарі Радіо Свобода експерт Володимир Саприкін. Він наголошує на «соціальній складовій» урядової ініціативи.

«Країна не повинна закуповувати понад 50% імпортних нафтопродуктів. Попри те, що вони у більшості своїй кращі за якістю», – каже Саприкін.

Неприпустимо через наші кишені підтримувати так званого «вітчизняного виробника»
Геннадій Рябцев
Запровадження обмежувальних заходів щодо імпорту в односторонньому порядку було можливе до вступу України до Світової організації торгівлі, а тепер інші країни-члени організації чинитимуть опір, вважає експерт Геннадій Рябцев. На його думку, згадані кроки уряду продиктовані бізнес-інтересами окремих олігархів.

«Неприпустимо через наші кишені підтримувати так званого «вітчизняного виробника», який нічого не зробив для того, щоб конкурувати з тією ж Білоруссю, Росією, Польщею, Литвою, Румунією. Чому в цих країнах «підтримок вітчизняного виробника» не запроваджується? Чому ми в Україні будемо змушені платити за неякісне паливо стільки, скільки не платять у жодній із цих країн?», – обурюється Рябцев.

Ціна на бензин різко зросте – аналітик

Різке підвищення цін на бензин після впровадження мита прогнозує аналітик консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн. За його розрахунками, якщо йдеться про мито у сто євро за тонну, про що неодноразово просили українські виробники, ціна зросте приблизно на гривню за літр.

«Проблема в тому, що, крім мита, уряд ще мав намір проіндексувати ставку акцизного збору мінімум на 10%, – говорить Сергій Куюн. – Це спричинить подорожчання ще на 20 копійок. Тому може бути такий мультиплікативний ефект, коли на мито ще накладеться підвищення акцизів, а на це все зверху – підвищення курсу національної валюти».

Тому, на думку аналітика, запровадження мита і заплановане на грудень: якби ініціативу втілили до виборів, це суттєво відобразилось би на електоральних уподобаннях.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG