Доступність посилання

ТОП новини

«Російський чинник» на грузинських та українських виборах


1 жовтня у Грузії відбудуться парламентські вибори. Головні претенденти на перемогу – правляча партія президента Саакашвілі «Єдиний національний рух» і виборчий блок доларового мільярдера Іванішвілі «Грузинська мрія». Передвиборча боротьба загострилася скандалом, пов'язаним із катуваннями ув'язнених у грузинських в'язницях. Президент Саакашвілі називає Іванішвілі російським ставлеником, той категорично відкидає такі звинувачення. Вибори у Грузії відбуваються менш ніж за місяць до виборів в Україні, де теж обиратимуть парламент.

На парламентських виборах у Грузії мають обрати півтори сотні депутатів на чотирирічний термін: 73 – в одномандатних округах і ще 77 – за партійними списками. Після змін до грузинської Конституції саме партія, яка здобуде більшість у новобраному парламенті, має призначити новий уряд та прем’єр-міністра. Раніше це було прерогативою президента.

До 18 вересня фаворитом виборчої кампанії більшість оглядачів називали провладний «Єдиний Національний Рух». Ситуація різко змінилася після оприлюднення цього дня кількома грузинськими телеканалами відеозапису катувань ув’язнених у Глданській тюрмі у Тбілісі. Опозиція відразу заявила, що такі злочини не є винятком для «режиму поліцейської держави», нібито встановленого президентом Міхеїлом Саакашвілі. На мітинги протесту по всій Грузії вийшли десятки тисяч людей. Влада не стала заперечувати тортури, засудила їх, міністра внутрішніх справ і керівника пенітенціарної служби відправили у відставку. Водночас опозицію звинуватили у підкупі співробітників в'язниці заради дискредитації Саакашвілі та його партії.

Іванішвілі – «раб народу»

Виклик Міхеїлу Саакашвілі кинув Бідзина Іванішвілі – новачок у політиці, але досвідчений бізнесмен, котрий заробив свої гроші у Росії. Торік американський часопис Forbes нарахував у нього майже п’ять мільярдів доларів. Іванішвілі посів 22 місце серед найзаможніших російських бізнесменів. Це дало привід опонентам Іванішвілі називати його «агентом Кремля».

Сам олігарх такі закиди категорично відхиляє. «20 років я, як раб, служу своєму народові. У мене немає чорних плям», – наголосив лідер «Грузинської мрії».

Мрія про реінкарнацію СРСР

Незалежно від того, справедливі чи ні закиди на адресу Іванішвілі, «російський чинник» суттєво впливає на передвиборчу кампанію у Грузії. І в цьому схожість цієї кампанії із виборами в Україні, заявив у коментарі Радіо Свобода колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

У самій Росії ситуація є багатовимірною. Але те, що певні сили там мріють про реінкарнацію СРСР, є фактом
Володимир Огризко
«У самій Росії ситуація є багатовимірною. Але те, що певні сили там мріють про реінкарнацію СРСР, є фактом. Подивіться, що робиться в Україні. Оці розвішані заклики до референдумів, наприклад. Це ж очевидний і цілком зрозумілий PR-хід», – констатує Володимир Огризко.

Росія впливає менше

Натомість політолог Леся Яхно вважає перебільшенням те, що Росія має надзвичайний вплив на політичні режими на пострадянському просторі. Одна річ – економічна сила Москви, яка, безперечно, зберігається. Інша річ – вплив політичний.

Після низки «кольорових революцій» і в Грузії, в Україні вплив Росії саме на політичні процеси суттєво знизився
Леся Яхно
«Після низки «кольорових революцій» і в Грузії, в Україні вплив Росії саме на політичні процеси суттєво знизився. І Росія навіть не може брати таку відповідальність», – стверджує Леся Яхно.

На парламентських виборах у Грузії будуть присутні понад 60 тисяч спостерігачів із різних держав – у середньому по 20 на кожну виборчу дільницю.

Попередні результати голосування стануть відомі у вівторок 2 жовтня.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG