Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку на колишньому заводі влаштовували «Звукоізоляцію» (ВІДЕО)


У Донецьку на колишньому заводі влаштовували «Звукоізоляцію»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Донецьку на колишньому заводі влаштовували «Звукоізоляцію»

Донецьк – На колишньому заводі ізоляційних матеріалів у Донецьку знову експериментують. На цей раз зі звуком. Два вечори поспіль у переддень Міжнародного дня музики індустріальні території наповнювалися музикою різних стилів. Аудіовізуальна вистава «Звукоізоляція» стає традицією, адже минулого року щось подібне вже відбувалося.

Цілковита темрява і більше двохсот людей – саме таким чином розпочалася «Звукоізоляція». Блукати поміж колишніх заводських приміщень та слухати, як музика наповнює простір – такою була основна ідея заходу.

Кілька музичних колективів втілили в життя ідею Мирослава Вайди, львів'янина, який надихнувся донецьким простором. Він став не лише режисером-постановником всього дійства, але й сценаристом-художником цього перфомансу.

Ми перетворюємо звичний індустріальний простір на океанічні глибини, де глядач мав би себе віднайти сам
Мирослав Вайда
«У нас таких цікавих індустріальних зон немає — це я кажу щиро, без іронії. Побачивши цей простір, який природа потрошку починає відвойовувати, обростає його зеленню, з'їдає цей бетон – тобто природа забирає своє. Мені це нагадало океанічне дно з затонулими кораблями, з дивними морськими істотами, із рибами, якимись дивними скатами, восьминогами, коштовностями, які лежать на дні того океану, залитого великою товщею води. Ми перетворюємо звичний індустріальний простір на океанічні глибини, де глядач мав би себе віднайти сам», – пояснив свій задум Радіо Свобода Мирослав Вайда.

Проект готувався півроку

На «Звукоізоляції» було шість локацій та 30 музикантів, які грали для донеччан у різних напрямках: від нової академічної музики до нового року. Більшість творів була створена спеціально для цієї території, надихнувшись нею, розповідає Олеся Болот, яка працює на «Ізоляції» гідом.

Музиканти створювали цю композицію, Мирослав Вайда, художник-постановник, створював відео-інсталяції. А приїхали вони всі за тиждень
Олеся Болот
«Взагалі весь проект готувався півроку. Музиканти створювали цю композицію, Мирослав Вайда, художник-постановник, створював відео-інсталяції. А приїхали вони всі за тиждень, і вже тиждень тут цілодобово працювали, щоб усе це втілити», – зазначає Олеся Болот.

Взагалі, весь перфоманс організовували суто українці, до нього долучилися мешканці Львова, Донецька, Івано-Франківська, Києва та інших міст. Звук та відеоінсталяції у промислових умовах – наступного року в «Ізоляції» обіцяють здивувати ще більше.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG