Доступність посилання

ТОП новини

Українським пенсіонерам радять учитися, щоб подолати проблеми


Київ – Першого жовтня – Міжнародний день людей похилого віку. Серед українців нині є близько 14 мільйонів пенсіонерів і більшість з них, за словами фахівців, не має можливості бути залученими до активного життя. Подолати цю проблему нині намагаються завдяки створенню «Університетів третього віку». Такі заклади, на думку експертів, дозволять українським пенсіонерам знову відчути себе потрібними суспільству, а також допоможуть подолати психологічні проблеми, розшити коло спілкування, розкрити приховані здібності і таланти.

Пенсіонерка Надія – випускниця факультету образотворчого мистецтва «Університету третього віку» Деснянського району міста Києва. Цього року вона знову стала студенткою і тепер буде вивчати хореографію. За словами жінки, навчання в університеті допомогло їй зрозуміти, що у 57 років життя не закінчується.

«Нас навчали техніці декупажу (вирізування і наклеювання візерунків на тканину, скло, дерево тощо – ред.), вишивки, показували як робити вироби з солоного тіста, шкіри. Мене це захопило. Тепер, якщо бачу якусь баночку чи коробочку, обов’язково хочу з ними щось зробити. Можу лежати ввечері і фантазувати про це. Передзвонюємося і запитуємо одне в одного, хто що зробив, і для нас це вже якась віддушина», – розповідає жінка.

Для таких, як Надія, «Університети третього віку» наразі чи не єдина змога побороти соціальні бар’єри, які у багатьох українців виникають після виходу на пенсію. Зокрема, у такий спосіб ці люди можуть забезпечити свої потреби у спілкуванні та дозвіллі, а також мають шанс розкрити свої приховані таланти. На цьому наголошує почесний голова громадської організації «Деснянська слобода» Олександр Ліщенко.

Залишити пенсіонера без можливості навчатися все одно, що відібрати у дитини цукерку

«Залишити пенсіонера без можливості навчатися – все одно, що відібрати у дитини цукерку. Після першого року навчання багато наших випускників цікавилося, чи можуть вони продовжувати навчання. Сьогодні у нас перший день нового навчального року і уже понад 250 охочих записалося до нас», – каже він.

Пенсія – початок нового життя

Сьогодні «Університети третього рівня» функціонують у багатьох областях України. За словами голови Київського осередку Асоціації лікарів-психологів України Вадима Болтянського, це дозволяє боротися з однією із найголовніших проблем майже 14 мільйонів літніх українців – психологічними травмами, пов’язаними з виходом на пенсію.

Якщо їх направляєш до психолога, вони думають, що це психіатр і відмовляються

«Дуже багато проблем з тим, що «я вже не потрібен нікому» і «мені час помирати» саме в 60-65 років. Вони не мають можливості іти кудись по допомогу. Якщо їх направляєш до психолога, вони думають, що це психіатр і відмовляються. Вони не хочуть визнавати себе за якоюсь межею. Зі втратою можливості працювати вони втрачають віру в себе», – зазначає Вадим Болтянський.

Тож, за його словами, повернути літнім українцям інтерес до життя може їх залучення до активної суспільної діяльності. Такої думки дотримується і співробітник Інституту геронтології України Наталія Прокопенко. Крім того, вона зауважує: активна діяльність пенсіонерів здатна принести користь і для самого суспільства, адже ці люди можуть, наприклад, працювати вихователями у дитячих садках.

Пенсійне посвідчення – гарантія соціальної ізоляції?

При цьому Наталія Прокопенко наголошує, що держава сьогодні має більше уваги приділяти проблемам літніх людей. Адже якщо за кордоном повноцінне життя після виходу на пенсію лише розпочинається, то в Україні після отримання пенсійного посвідчення можна потрапити у соціальну ізоляцію, зауважує вона.

Фізична діяльність людей літнього віку – одна з головних запорук їхнього здоров’я

«Зараз у нас на 1000 українців припадає 231 пенсіонер за віком. І переважна більшість цих людей хоче працювати. А фізична діяльність людей літнього віку – одна з головних запорук їхнього здоров’я. Однак сьогодні в Україні ми не можемо говорити про це, бо такі люди суспільством відторгнені, їм пропонується соціальне старіння», – зауважує вона.

Сьогодні такі люди суспільством відторгнені, їм пропонується соціальне старіння

За найпесимістичнішими прогнозами демографів, до 2026 року населення України скоротиться до 37 мільйонів, і близько 27 відсоткам із них виповниться 60 років.

Наразі знання, здобуті українськими пенсіонерами в «Університетах третього віку», зможуть принести їм не лише задоволення, але й практичну користь. Адже з 1 жовтня кожному українцю обіцяють власну інтернет-сторінку з історією нарахувань у пенсійний фонд. Тож свої кошти пенсіонери зможуть контролювати через інтернет.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG