Доступність посилання

ТОП новини

Кличко запевнив поляків, що не приведе у Верховну Раду тушок


Віталій Кличко під час зустрічі з президентом Польщі Броніславом Коморовським
Віталій Кличко під час зустрічі з президентом Польщі Броніславом Коморовським
Варшава – Українські політики Віталій Кличко і Віктор Ющенко побували в понеділок у Польщі. Упродовж одного дня, але порізну, вони зустрічалися з президентом Польщі Броніславом Коморовським. Віталій Кличко зустрівся також із польськими політологами та політиками. Він переконував поляків, що його соратники, потрапивши до Верховної Ради, «не продаватимуться».

Зустрічі Броніслава Коморовського з українськими політиками відбувалися за зачиненими дверима. Із Віталієм Кличком польський президент розмовляв опівдні в своїй резиденції «Бельведер», а з Віктором Ющенком після обіду в президентському палаці. Як розповіла Радіо Свобода представник прес-служби президента Йоанна Тшаска-Вєчорек, кожна з цих зустрічей тривала приблизно годину.

«Президент Коморовський зацікавлений підтримкою політичного діалогу з усіма найважливішими політичними силами в Україні. Під час зустрічей з паном Кличком та колишнім Президентом Віктором Ющенком були порушені теми ситуації в Україні в контексті парламентських виборів, що відбудуться у жовтні, а також про перспективу укладення договору про асоціацію між ЄС та Україною», – зазначила Йоанна Тшаска-Вєчорек.

Прозвучали однозначні декларації про прагнення продовжувати процес наближення до західного, а не східного світу
Броніслав Коморовський

Як повідомляє прес-служба Коморовського, він висловив задоволенння, що лідери опозиційних українських партій зацікавлені в ЄС. За даними офіційного сайту президента Польщі, Коморовський сказав: «З боку цих політичних сил прозвучали однозначні декларації про прагнення продовжувати процес наближення до західного, а не східного світу».

Думкою опозиціонерів цікавляться в Європарламенті

Цього ж дня Віктор Ющенко та Віталій Кличко зустрічались у Варшаві з віце-головою Європейського парламенту Яцеком Протасевичем, який у Європарламенті відповідає за стосунки з країнами «Східного партнерства». Євродепутат організував ці зустрічі, щоб «почути іншу точку зору на ситуацію в Україні перед виборами».

Протасевич та Ющенко провели короткий брифінг. Як заявив віце-голова Європарламенту, він зустрівся з колишнім Президентом України, тому що той свого часу проголосив виразний курс на євроінтеграцію. Тож думка Ющенка про передвиборчу ситуацію над Дніпром для Протасевича особливо цікава.

У свою чергу, Ющенко заявив, що не бачить європейських перспектив України без польської допомоги, він закликав польських політиків і надалі підтримувати українців у їхніх проєвропейських прагненнях.

Утім, в цілому візит Віктора Ющенка до Варшави був малопомітним, польські ЗМІ про нього майже не згадують.

Пріоритетом УДАРу буде запровадження процедури імпічменту Президента – Кличко

Набагато більше зацікавлення польські політики, експерти та засоби масової інформації присвятили Віталію Кличку. «Коморовський віч-на-віч з Кличком», «Кличко у Бельведері. З політичних причин» – такими заголовками рясніє польська преса.

Кілька десятків польських політиків та політологів мали можливість поспілкуватися з лідером партії УДАР Віталієм Кличком. Зустріч Кличка з польським експертами організував «Центр східних досліджень». Варшавські аналітики цікавилися, наскільки він упевнений у своїй команді, чи не перейдуть люди з його списку в табір партії влади, коли опиняться у Верховній Раді. У відповідь на це Віталій Кличко твердив, що його соратники не продаватимуться і будуть у парламенті монолітною силою.

Польські експерти також хотіли знати, чому УДАР не йде на вибори спільним фронтом з Об’єднаною опозицію і з якою політичною силою він збирається створювати коаліцію у майбутній Верховній Раді. Кличко запевнив польських аналітиків, що в парламенті УДАР об’єднає свої зусилля з іншими опозиційними партіями, так щоб опозиціонери мали у Верховній Раді більшість голосів.

З партією фінансово-олігархічних груп ми співпрацювати не будемо – із «Партією регіонів» та її сателітами
Віталій Кличко

«За жодних обставин із партією, яка показала своє ставлення до виборців, до українців, з партією фінансово-олігархічних груп ми співпрацювати не будемо – із «Партією регіонів» та її сателітами. Це ми неодноразово говорили і ще раз хочу це повторити», – наголосив Віталій Кличко.

За його словами, одним із пріоритетів його партії у Верховній Раді буде запровадження процедури імпічменту Президента. Серед питань, які найбільше цікавили польських політиків та політологів, було: ставлення Віталія Кличка до Президента Вікотра Януковича, його бачення ситуації з ув’язненою Юлією Тимошенко, відносини України з Росією, а також економічна програма партії УДАР.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG