Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі визнав програш на виборах і пообіцяв допомогти переможцям


Міхеїл Саакашвілі під час прес-конференції, 1 жовтня 2012 року
Міхеїл Саакашвілі під час прес-конференції, 1 жовтня 2012 року
Прага – Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі визнав, що його партія «Єдиний національний рух» програла у понеділок на парламентських виборах опозиційній «Грузинській мрії». Тепер правляча партія, як заявив Саакашвілі, переходить в опозицію, а він як президент, допоможе формувати новий парламент та новий уряд країни. У 2013 році закінчується останній термін президентства Саакашвілі і вступає в дію нова Конституція, згідно з якою влада переходить до парламенту і прем’єр-міністра. Західні спостерігачі губляться в прогнозах стосовно подальшого розвитку подій в Грузії та не зовсім розуміють яким чином змінить курс країни лідер «Грузинської мрії», мільярдер Бідзіна Іванішвілі.

У вівторок президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив у зверненні по телебаченню, що його партія «Єдиний національний рух» йде в опозицію, а переможці мають право формувати уряд.
Як президент допоможу парламенту розпочати його роботу, обрати спікера та створити новий уряд
Міхеїл Саакашвілі

«Після проведення попередніх підсумків голосування, стає ясно, що коаліція «Грузинська мрія» лідирує. Це означає, що парламентська більшість повинна формувати новий уряд. Я, як президент, згідно з Конституцією, допоможу цьому процесові і допоможу парламенту розпочати його роботу, обрати спікера та створити новий уряд», – наголосив президент Грузії.

Саакашвілі також наголосив, що надалі важливо не втратити демократичних завоювань Революції троянд і уникнути нових загроз для Грузії ззовні.

Центральна виборча комісія заявила у вівторок, що попередні результати підрахунку голосів свідчать про перевагу «Грузинської мрії», як за партійними списками, так і в мажоритарних округах. Ця опозиційна сила набирає більше половини голосів виборців, що дозволяє їй формувати правлячу більшість у новому парламенті.

Міжнародні спостерігачі: є прогрес, але «низка ключових питань» залишається

Спостерігачі від ОБСЄ заявили, що Грузія «здійснила важливий крок у напрямку проведення демократичних виборів, однак низку ключових питань ще належить вирішити». Спостерігачі також кажуть, що не дивлячись на дуже напружену і брутальну кампанію, грузини вільно проголосували у понеділок.

Лідер «Грузинської мрії», мільярдер Бідзіна Іванішвілі, заявив, що він підтримує вступ Грузії до НАТО і ЄС, але також хоче нормалізувати стосунки з Росією. Кетрін Макколік із американської правозахисної організації Freedom House вважає, що заяви Бідзіни Іванішвілі про наміри змінити курс країни «викликають деяку нервовість на Заході», там не розуміють, як може позначитися на політиці Грузії співпраця з Росією.

Президент Міхеїл Саакашвілі повторив у вівторок, що він вважає погляди Іванішвілі «недопустимими», але наголосив при цьому, що поважає вибір громадян Грузії.

Для нас, для мене погляди коаліції («Грузинської мрії») були і залишаються в принципі недопустимими
Міхеїл Саакашвілі

«Для нас, для мене погляди коаліції («Грузинської мрії») були і залишаються в принципі недопустимими. Є докорінна різниця між нами. Ми вважаємо їхні погляди надзвичайно помилковими. Але демократія така, що дозволяє увалювати рішення більшістю грузинського народу, і ми, звичайно, шануємо це безсумнівно», – запевнив Саакашвілі по телебаченню у вівторок.

Міхеїл Саакашвілі прийшов до влади унаслідок Революції троянд 2003 року. Опозиція звинувачувала його в авторитаризмі та в штовханні Грузії у війну з Росією у серпні 2008 року.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG