Доступність посилання

ТОП новини

В Грузії розпочалися консультації з формування нової влади


Бідзіна Іванішвілі під час прес-конференцї у Тбілісі, 3 жовтня 2012 року.
Бідзіна Іванішвілі під час прес-конференцї у Тбілісі, 3 жовтня 2012 року.
Прага – У середу Грузії підбивають попередні підсумки після майже повного підрахунку голосів, поданих на парламентських виборах 1 жовтня. Центральна виборча комісія повідомила, що коаліція «Грузинська мрія» під керівництвом мільярдера Бідзіни Іванішвілі набирає 55 відсотків голосів, а правляча нині партія «Єдиний національний рух» президента Міхеїла Саакашвілі отримала 40 відсотків. Інші партії до парламенту не пройшли. Керівники «Грузинської мрії» проводять консультації з формування нового уряду. Взаємини двох головних політичних сил напружені. Бідзіна Іванішвілі вже закликав президента до відставки. На Заході високо цінують проведення виборів у Грузії і позицію Міхеїла Саакашвілі.

Як повідомляє у середу кореспондент Радіо Свобода з Тбілісі, консультації з приводу формування нового уряду ведуться поки лише всередині «Грузинської мрії». Однак вирішальне і останнє слово при формуванні кабінету міністрів, як вважають, залишається за лідером коаліції, мільярдером Бідзіною Іванішвілі. Напередодні він сказав: «Жоден з моїх партнерів поки не знає, що я їм готую».

Тобто, як кажуть спостерігачі, Іванішвілі вже не сумнівається, що президент Саакашвілі, як цього вимагає конституція, призначить прем’єр-міністром якраз саме його – свого головного суперника на цих виборах, лідера «Грузинської мрії». Це фактично вже підтвердив колишній голова парламенту Давид Бакрадзе.

Сам же Бідзіна Іванішвілі закликав у вівторок увечері президента Міхеїла Саакашвілі до негайної відставки. «Я думаю, що Саакашвілі буде в змозі піти у відставку сам. І цей шлях я бачу після його власної заяви сьогодні (про поразку), коли його наступним кроком, і єдино правильним, має бути персональна згода та призначення президентських виборів», – заявив лідер «Грузинської мрії».

Вже згаданий Давид Бакрадзе назвав такі заклики переможця виборів «безвідповідальними». Хоча пізніше Іванішвілі уточнив, що його заклик до Саакашвілі про відставку не є «ультиматумом».

На Заході високо цінують гідну поведінку Саакашвілі після поразки

Вікторія Нуланд
Вікторія Нуланд
Влада США привітала громадян Грузії з успішним проведенням парламентських виборів та приєдналася до позивної оцінки цього волевиявлення ОБСЄ. Водночас Вашингтон вважає, що позиція президента Саакашвілі є «новою віхою демократії в Грузії», про це сказала речник Державного департаменту США Вікторія Нуланд.

«Сигнал, який президент Саакашвілі послав, про те, що він визнає поразку своєї партії і обіцяє сприяти у формуванні нового уряду та нової влади, є дуже добрим сигналом і це саме те, що ми хотіли рекомендувати, наголошувати та пропонувати рухатися у такому напрямку», – зазначила Вікторія Нуланд.

Хоча впливове видання The Wall Street Journal вже оприлюднило серйозні попередження аналітиків щодо ймовірного розвитку подій в Грузії після перемоги «Грузинської мрії» мільярдера Бідзіни Іванішвілі. Тут прямо сказано, що це – «перемога Росії», яка намагатиметься посилювати свої позиції в цій країні. Хоча сам Бідзіна Іванішвілі заявляв про можливість вступу Грузії до НАТО і зближення з ЄС, однак він вважає за потрібне покращення відносин з Росією. Глава «Грузинської мрії» зокрема назвав реформи президента Саакашвілі в Грузії «провальними», «шокуючими та анекдотичними».

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що підсумки виборів у Грузії свідчать про прагнення грузинського народу до змін. Оглядачі звертають увагу на те, що до 20 відсотків території Грузії окуповані російськими військами.

Вже у середу Бідзіна Іванішвілі запевнив, що «ми не отримували ніяких привітань з Росії та немає жодних комунікацій (з Росією). Що стосується візитів, я вже сказав, що мій перший візит буде до Вашингтона, тому що США – наш головний партнер і головний друг».

Поки що невідомо, чи має наміри команда Бідзіни Іванішвілі вести якісь консультації з президентом Саакашвілі та коли вони ознайомлять громадськість зі своїми кандидатами на чільні посади. Сам Міхеїл Саакшвілі, за конституцією, завершує свій останній президентський термін у 2013 році. Тоді ж набувають чинності зміни до конституції, які дають більше влади парламентові та прем’єр-міністрові.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG