Доступність посилання

ТОП новини

Спікер українського парламенту агітує за закон проти гомосексуалістів (європейська преса)


Прага – Європейська преса цитує оцінки експертами нового проекту закону України, який Верховна Рада ухвалила в першому читанні. У світі називають цей проект «дискримінаційним» і «ганьбою» для України. Також звернуто увагу на підтримку остаточного його ухвалення з боку спікера українського парламенту Володимира Литвина. Преса також пише про те, як у ЄС попереджають: 34 реактори атомних електростанцій Європи, включно з Україною, потребують негайної модернізації з метою підвищення їхньої безпечності. Європейські ЗМІ також хвалять виступи українських футбольних клубів у Лізі Європи.

Австрійська Der Standard наголошує, що спікер українського парламенту Володимир Литвин виступає проти гомосексуалістів та їхніх прав. Видання інформує, що, на думку Володимира Литвина, прихильники нетрадиційних стосунків повинні бути замкнені у своєму «вузькому колі». Литвин також виступає, як зауважує видання з Відня, за остаточне ухвалення законопроекту про заборону пропаганди гомосексуалізму в Україні, в якому мають зберегтися статті щодо покарання пропаганди гомосексуалізму ув’язненням чи грошовим штрафом. Тут також наводяться думки експертів, правозахисників, які вважають український законопроект дискримінаційним і «ганьбою для України».

Брюссельське видання EUObserver повідомляє про основні результати контролю з боку комісії ЄС з енергетики європейських ядерних реакторів. Обстеження проводилося впродовж 18 місяців у 15 країнах ЄС, а також в Україні й Швейцарії. Перевірено 146 ядерних реакторів АЕС цих країн. Комісар ЄС з енергетики Ґюнтер Оттінґер повідомив, що комісія знайшла ризики для 62 реакторів у разі сильних землетрусів, виявила неналежне функціонування систем безпеки на понад 80 реакторах. 34 реактори в Бельгії, Чехії, Україні, Угорщині, Словаччині та Великобританії потребують «негайного» налагодження систем охолодження та стримування високого тиску. За оцінками комісії, модернізація європейських ректорів з метою доведення їх до стандартів МАГАТЕ потребуватиме від 10 до 25 мільярдів доларів. Остаточні директиви з ядерної безпеки в Європі Спеціальна група з ядерної безпеки (AHGNS) ухвалить у лютому наступного року.

Австрійська Der Standard також інформує про те, що віденський футбольний клуб «Рапід» програв у четвер в Харкові матч Ліги Європи у групі К місцевому «Металістові» з рахунком 0:2, що дозволило харків’янам очолити турнірну таблицю цієї групи після двох турів. Австрійська газета наголосила, що, незважаючи на велике старання, «Рапід» не зміг протистояти команді «Металіст», у лавах якої грало цього разу 6 аргентинців, 3 бразильці та один сенегалець і лише один українець. Тоді як у лавах «Рапіда» грало 8 австрійців. Газета з Відня зауважує, що український клубний футбол якісно виріс останнім часом завдяки великим інвестиціям і модернізації стадіонів, і називає, окрім «Металіста», сильний, за європейськими масштабами, клуб з Донецька – «Шахтар».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG