Доступність посилання

ТОП новини

Заборона пропаганди гомосексуалізму: захист дітей чи дискримінація?


Київ – Представники ЛГБТ-спільноти виступають проти ухваленого Верховною Радою в першому читанні законопроекту, який передбачає заборону пропаганди гомосексуалізму, спрямованої на дітей. Представники ЛГБТ-спільноти називають цей документ «гомофобним», таким, що суперечить Конституції України. Натомість ініціатори законопроекту стверджують, що його варто було ухвалити ще 20 років тому.

Автори законопроекту щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір пропонують встановити відповідальність за пропаганду стосунків сексуального характеру між особами однієї статі, зловживання свободою діяльності друкованих ЗМІ або використання теле- і радіоорганізацій для цього.

Така заборона необхідна, щоб зупинити агітацію гомосексуалізму, яка поширена, наприклад, на концертах відомих співаків та в глянцевих журналах і у кіно. У цьому переконаний один із ініціаторів законопроекту, депутат-комуніст Євген Царьков. Раніше ж такої заборони в Україні не було через тиск західних країн, стверджує депутат.

Комуніст ставить діагноз гомосексуалам

Те, що сьогодні називається гомосексуалізмом, одностатевим коханням – я цих людей ніколи не ображав, я вважаю що це хворі люди, у них є відхилення
Євген Царьков
«Для ментальності нашого народу, незалежно від національності, це неприйнятно. Для нас все одно кохання і дитина зачата в коханні, і виховання в коханні це пріоритет. А те, що сьогодні називається гомосексуалізмом, одностатевим коханням – я цих людей ніколи не ображав, я вважаю що це хворі люди, у них є відхилення. Тому що природа так придумала, що шлюб, подальше продовження життя, народження дітей, взагалі розвиток цивілізації немислимі в одностатевих стосунках», − вважає комуніст.

Твердження про те, що гомосексуали є нібито хворими людьми, науковці відкидають. Ще на початку 90-их Всесвітня організація з охорони здоров’я викреслила гомосексуалізм зі списку хвороб.

«Закон створює можливість маніпуляції людиною, шантажу»

Право дитини на безпечний інформаційний простір має бути захищене, погоджується голова Гей-Форуму України Святослав Шеремет. Водночас, якщо забороняється обіг певної інформації, то вона стає недоступною не тільки для дітей, а й для населення в цілому, зауважує він. І порівнює заборону пропаганди гомосексуалізму із законом про наклеп.

Коли лідер Компартії розлучився зі своєю дружиною, і ЗМІ повідомляли про це, то я себе питаю, це що – пропаганда розлучення в інформаційному просторі чи інформування про подію?
Святослав Шеремет
«Закон створює можливість маніпуляції людиною, шантажу, тому що неможливо чітко провести межі: де наклеп, а де неправдива інформація. І так само про гомосексуальність. Де інформування, а де пропаганда? Коли лідер Компартії розлучився зі своєю дружиною, і ЗМІ повідомляли про це, то я себе питаю, це що – пропаганда розлучення в інформаційному просторі чи інформування про подію? Ось з гомосексуальнстю те саме, якщо медіа напишуть, що Британія легалізували шлюби між особами однієї статі, це пропаганда чи інформування? Відповіді на це запитання закон не містить, він не містить також відповіді, який зв'язок між безпекою дитини і інформацією про сексуальність», − зазначив у коментарі Радіо Свобода Святослав Шеремет.

За його словами, законопроект щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір є класично дискримінаційним і обмежує право людини на інформацію, що суперечить Конституції України. Крім того такий підхід до прав ЛГБТ стане на заваді європейській інтеграції України.

Тим часом у російському місті Санкт-Петербурзі закон про заборону пропаганди гомосексуалізму серед неповнолітніх набув чинності в березні цього року. Відповідно до закону, всі «публічні дії, спрямовані на пропаганду мужолозтва, лесбіянства, бісексуалізму, трансгендерності серед неповнолітніх» караються в адміністративному порядку. Нещодавно одна з громадських організацій Росії звинуватила в пропаганді гомосексуалізму відомого виробника молочних продуктів. На упаковках цієї компанії була намальована веселка, яка є також емблемою ЛГБТ.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG