Доступність посилання

ТОП новини

Місяць до виборів: ключове слово – «тушка»


Київ – Підробні документи, анонімні листівки-пасквілі і сумнівний фотокомпромат на окремих висуванців виявили в мажоритарних округах спостерігачі за передвиборною кампанією. За їхніми словами, основний тренд – звинувачувати опозиційних кандидатів і самовисуванців у співпраці зі владою, хоча і провладні кандидати також потерпають від різних закидів. У медіа, тим часом, катастрофічно мало аналітики, констатують експерти.

Кандидатка, що балотується у Луцьку, насправді – чоловік, а через округ у Сімферополі до Верховної Ради хоче потрапити… вампір. Це та інше у передвиборних агітках виявили спостерігачі «Опори».

За словами координатора передвиборчих програм цієї організації Ольги Айвазовської, брудом поливають як провладних, так і опозиційних кандидатів та самовисуванців. Причому, за її словами, останніх звинувачують, здебільшого, у тому, що вони «уклали угоду з дияволом» і після обрання перебіжать до лав своїх нинішніх політичних опонентів. Часом до анонімних листівок із такою інформацією, яку знаходять у своїх поштових скриньках виборці, додають також копії підробних документів, що начебто це підтверджують, зауважує Айвазовська.

«Слово «тушка», «майбутній кнопкодав» – це основні тези, які використовуються у блоці чорного піару проти нинішніх кандидатів», – каже вона.

Спостерігачі загалом зафіксували 44 випадки застосування чорного піару. Найбільше видають підробки агіток політичних партій, немарковані як передвиборну агітацію газети, що містять фотоколажі, які ображають окремих кандидатів, але за чинним виборчим законодавством такі «дотепники» майже не несуть відповідальності, говорить Ольга Айвазовська. Вона радить ображеним звертатися до міліції.

Консультант Ради Європи бачить паралелі із 2004-м

За словами голови комітету «Рівність можливостей» Олександра Чекмишева, із наближенням виборів стає менше аналітики на цю тему в ефірі та на шпальтах видань, а серед інформаційних матеріалів спостерігачі знаходять багато ознак того, що ті – замовні.

«Порівнявши результати соціологічних опитувань та електоральної підтримки, ми бачимо, що по всіх телеканалах, у пресі і до певної міри в інтернеті – хоча інтернет є якраз найбільш збалансованим, – тільки стосовно Партії регіонів симпатії медіа – понад удвічі більші, ніж симпатії електорату. Щодо всіх інших партій симпатії медіа чомусь менші», – зазначає він.

Консультант Ради Європи Расто Кужел бачить у нинішній передвиборній кампанії багато схожого з нещодавньою грузинською: там також була «війна компроматів». Окрім того, багато спільного експерт побачив і з президентськими виборами 2004 року. Тоді однак якість журналістської роботи була вищою, заявив він.

«В Україні лишилось менше місяця до важливих виборів», – говорить експерт. «Мені здається, люди потребують більше об’єктивної інформації щодо кандидатів, щоб зробити усвідомлений вибір», – додає він.

Тим часом, за словами представників громадянської мережі «Опора», тільки впродовж вересня виявили 9 фактів перешкоджання роботі журналістів, що свідчить про ризик повторення таких випадків і під час самих виборів 28 жовтня.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG