Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані опозиціонерові дають 7,5 років тюрми через Жанаозен


Володимир Козлов у залі суду 8 жовтня 2012 року
Володимир Козлов у залі суду 8 жовтня 2012 року
У Казахстані суд засудив сьогодні лідера незареєстрованої опозиційної партії «Алга» («Уперед») Володимира Козлова до семи з половиною років ув’язнення у справі щодо масових заворушень у грудні минулого року в місті Жанаозені на заході країни, в перебігу та під час придушення яких загинули загалом 15 людей.

Іще двох опозиційних активістів, Серіка Сапаргалі і Акжаната Амінова, засудили до чотирьох і трьох років умовно і звільнили з-під варти в залі кримінального суду Мангистауської області в місті Актау на заході Казахстану.

Їх визнали винними в створенні нелегальної організації чи керівництві нею, розпалюванні соціальної ворожнечі і закликах до насильницького скинення конституційного ладу Казахстану тощо.

52-річний Володимир Козлов стверджує, що звинувачення проти нього політично мотивовані.

Нинішній процес був одним із цілої низки, пов’язаної з подіями в Жанаозені.

Унаслідок заворушень та при їхньому придушенні у Жанаозені й селищі Шетпе, що в Мангистауській області на заході Казахстану, 16–17 грудня минулого року загинули 15 людей, понад 100 були поранені. Смерть іще кількох людей, що сталася тими ж днями, визнали не пов’язаною з цими подіями.

За офіційними даними, ініціаторами заворушень стали колишні працівники державної енергокомпанії «КазМунайГаз», яких звільнили у зв’язку з участю у несанкціонованих страйках із вимогами підвищення платні, що почалися ще в травні того року.
XS
SM
MD
LG