Доступність посилання

ТОП новини

Прибутки від видобутку сланцевого газу в Україні розподілятимуть непрозоро – Кужель


Олександра Кужель
Олександра Кужель
Дозвіл на початок видобутку сланцевого газу є злочином проти народу України. Про це сьогодні у Дніпропетровську в коментарі Радіо Свобода сказала координатор громадської організації «Громадянський опір» Олександра Кужель.

За її словами, видобуток сланцевого газу є небезпечним для довкілля й життя людини. До того ж, прибутки від видобутку в Україні розподілятимуться непрозоро.

«Як розподілятиметься прибуток від видобутку? 70% – американцям, 15% – акціонерному товариству «Надра України», а 15% – невідомій київській компанії, зареєстрованій у спальному районі невідомими людьми. Ці вуха з Межигір’я стирчать. На наших смертях хтось пожиттєво буде отримувати прибутки. Там, де видобувають сланцевий газ, зникає питна вода, гинуть тварини, всі прилеглі річки отруєні, там сотні отруйних речовин. Президент Франції заборонив у своїй країни видобуток сланцевого газу, бо президент Франції хоче там жити», – заявила Кужель.

За її словами, видобуток сланцевого газу в України вже дозволено в Луганській, Донецькій, Львівській та інших областях, у шельфі Чорного моря.

«Я була в Харківській області, де вже підготовлений полігон для видобутку. На полях, сільськогосподарських землях, щоб ви розуміли, роблять дві пробні свердловини, – у селі вже зникла вода з криниць», – сказала Кужель.

Вона також зазначила, що це та інші невигідні для України рішення влада «протягла», відволікши увагу суспільства законопроектами щодо мови, наклепу, пропаганди гомосексуалізму.

У серпні 2012 року Дніпропетровська обласна рада дала дозвіл на розвідку сланцевого газу.

На думку експертів, сланцевий газ може зробити Україну енергетично незалежною, але видобуток цього газу може завдати шкоди довкіллю. Деякі європейські держави, зокрема, Франція, Швейцарія, Чехія та Болгарія, заборонили видобувати на своїй території сланцевий газ методом гідравлічного розриву пластів, коли у сланцеві пласти під тиском впорскується суміш води і піску разом із хімікатами.
XS
SM
MD
LG