Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина: літак із Москви віз російський військовий вантаж для влади Сирії


Реджеп Тайїп Ердоган (п) і Нурсултан Назарбаєв (л) в Анкарі 11 жовтня 2012 року
Реджеп Тайїп Ердоган (п) і Нурсултан Назарбаєв (л) в Анкарі 11 жовтня 2012 року
Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив у четвер, що сирійський пасажирський літак рейсом із Москви, затриманий учора в турецькому повітряному просторі, віз військовий вантаж для Міністерства оборони Сирії, який направила туди російська організація.

Водночас, виступаючи на прес-конференції в Анкарі з президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим, який прибув із візитом, він не став уточнювати ні характеру вантажу, ні назви цієї організації. За його словами, дослідження вантажу ще триває.

Міністерство закордонних справ Сирії звинувачувало в четвер Туреччину в «ворожих діях» після затримання літака і вимагало повернути конфісковані з примусово посадженого літака товари. За словами Дамаска, дії Анкари були «піратством».

Директор компанії-власника літака, Сирійських арабських авіаліній, Гейда Абдулатіф заявила, що на його борту не було ніякого забороненого вантажу. За її словами, електронне обладнання, виявлене на літаку в Туреччині, не заборонене до перевезення до Сирії і було офіційно зареєстроване.

Росія вже теж вимагала в четвер від Туреччини пояснень у зв’язку з інцидентом із літаком, у якому було 17 її громадян, стверджуючи, що їхні життя і безпека були під загрозою; Туреччина категорично відкинула ці звинувачення.

Літак із 37 людьми на борту примусово посадили в середу на летовищі Анкари винищувачі турецьких військово-повітряних сил через підозру, що лайнер міг везти до Сирії заборонене обладнання. Протягом кількагодинної стоянки з літака вилучили частину його вантажу. Як заявив міністр транспорту Туреччини Біналі Йилдирим, конфіскований вантаж «не мав перевозитися на цивільному літаку за міжнародними правилами».

Деякі турецькі засоби інформації повідомляли, що йшлося про військові вироби небойового призначення, на кшталт радіообладнання, інші – що то були запчастини до ракет, але ці дані не підтверджені. Консул Росії в Анкарі заявила, що, за повідомленнями, затриманий вантаж не був російського походження. Російська військово-експортна компанія «Рособоронекспорт», зі свого боку, заявила, що її вантажів у літаку не було.
XS
SM
MD
LG