Доступність посилання

ТОП новини

Львів відзначив 70-річчя УПА з «повстанським трамваєм» (ФОТО, ВІДЕО)


Львів – Відзначення 70-ї річниці від часу створення Української повстанської армії у Львові тривало три дні. У місті відкрили Музей визвольної боротьби, кожен охочий співав повстанські пісні просто неба, а ще їздив на «повстанському трамваї». Розмальований у повстанське графіті трамвай курсуватиме містом кілька місяців.

Щороку на свято Покрови чергову річницю УПА на Львівщині вшановують численними заходами. Ювілейна дата вирізнилася ще більшою кількістю різноманітних святкувань і участю у них молодих людей.

Вперше на площі Ринок зібрались 33 хори зі Львова, які об’єднали понад 300 співаків. Флеш-моб – народні співання «Зродились ми великої години», а це слова із гімну ОУН, – ініціювала львівська молодь. Хористи заспівали відомі повстанські пісні «Гей, на півночі, на Волині», «Там, під Львівським замком», «Лента за лентою», «Не пора».



У Львові відкрили Музей визвольних змагань

Львів’яни, вбрані в однострої повстанців, взяли участь у Марші слави, що пройшов львівськими вулицями. А як саме відбувались бої між відділами УПА і НКВС, продемонструвало Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» під час військово-історичного театралізованого дійства «Героям слава».

Коли українська держава втрачає свою незалежність, то священним обов’язком було захистити свою честь і гідність, захистити націю України, зазначив під час віче голова Львівського крайового Братства ОУН-УПА Олесь Гуменюк. Тому молоді люди творили потужну армію на базі ОУН і взяли на себе відповідальність за державу, пояснив він.

«Нам ніхто сьогодні не закине, що ми не захищали державу. Звертаюсь сьогодні до молодих людей: живіть так, щоб у майбутньому вас не засудила історія і нащадки. Українці і держава зараз у великій небезпеці. Знову постає питання: бути чи не бути Україні», – наголосив Олесь Гуменюк.

Він та інші його побратими надали фотографії, особисті речі для експозиції у Музей визвольних змагань, що відкрився з нагоди 70-річчя УПА, і в чотирьох виставкових залах представлена вся хронологія діяльності УПА.



Про УПА говорять, як про героїв, які життя віддали за незалежність України. Та запитання, чому саме молоді люди йшли в УПА, якими були їхні мотиви, не має однозначної відповіді, ця тема потребує ще вивчення. Такої думки дотримується історик, професор Ярослав Грицак.

«Люди йшли в УПА не вмирати, а щоб боротись за Україну і сподівались на перемогу. І це був один із мотивів. У 1946-1947 до УПА долучись молоді жінки. У лісі були їхні брати, чоловіки, кохані. Чому вони йшли в УПА? Це ще потребує вивчення», – наголосив історик під час дискусії «УПА: непрості питання».

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG