Доступність посилання

ТОП новини

Закарпаття гріється автономно


Ужгород – До 170 мільйонів гривень щороку заощадить Закарпаття завдяки переходу на автономне опалення, стверджують представники місцевої влади. Ця область стала першою в Україні, яка повністю відмовилася від централізованого теплозабезпечення, констатують чиновники. Вони переконують, що реальна економія газу становить близько 40 відсотків від спожитого за попередні роки. Водночас визнають зворотній бік такого переходу – додаткове навантаження на електричні та газові мережі.

Якби нині в Ужгороді існувало централізоване опалення, то, приміром, тільки за обігрів двокімнатної квартири площею в 50 квадратних метрів треба було б заплатити до 500 гривень. Гаряча вода обійшлася б у додаткову суму. Але нині тепло й затишок у такому помешканні коштує 120-150 гривень. Ужгородець Микола переконує, що гроші – не єдиний позитив від установлення індивідуальних систем обігріву.

«Попри гроші, є набагато важливіший чинник. У нас маленька дитина, і ми вже у вересні, коли настає перша прохолода, можемо вмикати тепло, не чекаючи при цьому вказівок зверху чи дозволів», – розповідає Микола.

Для переходу на автономне теплозабезпечення поблизу соціальних, медичних, бюджетних закладів побудували міні-котельні. Грошей у проект вклали чимало, але підрахували, що вся область стала споживати газу відсотків на 40 менше.
Про це повідомив начальник управління житлово-комунального господарства Закарпатської облдержадміністрації Василь Романець.

«Економія природного газу тільки за попередніми підрахунками становить в межах 120-170 мільйонів гривень у перерахунку з газу на гроші», – зазначив чиновник.

Окупиться за два-три з половиною роки

Голова Закарпатської обласної держадміністрації Олександр Ледида запевняє,
що встановлене обладнання окупиться за два-три з половиною роки. Те, що вдається зекономити, кожна галузь використовує для своїх же потреб.

«Зекономлені кошти кожна галузь може вкладати у свій розвиток, у капітальні ремонти. Приміром, у медицині краю зекономлене вкладають в тепло. І нині ми єдиний регіон в Україні, який в обласних закладах підпорядкування стовідсотково забезпечує пацієнтів ліками», – рапортує керівник області.

Водночас закарпатська влада визнає й проблеми після втілення проекту – додаткове навантаження на електричні та газові мережі. Аби вони витримали, їх поступово намагаються замінити або модернізувати. Тим часом до Закарпаття приїжджають фахівці з інших регіонів України, щоб перейняти досвід.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG