Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровці ще не розрахувались за «минулорічне тепло»


Дніпропетровськ Дніпропетровськ входить в опалювальний сезон із 200-мільйонним боргом населення, а самі теплопостачальники заборгували НАК «Нафтогаз України» удвічі більше. Комунальники бояться, що за таких умов опалювальний сезон може й не розпочатися. Чи буде тепло в помешканнях і за яку ціну?

Пані Лідія початку опалювального сезону чекає з острахом. Каже, їхня пенсія разом з чоловіком – 2 тисячі 500 гривень. За опалення квартири у 56 квадратних метрів минулої зими доводилось платити 180 гривень на місяць, при знижці у 50% як учасникам війни.

«Ми знаємо, що взимку платити за опалення, то нас уже аж трусить. Хвилюємось, звичайно. Стараємось розраховуватись щомісяця, бо якщо раз не заплачу, то на другий місяць мені платити нічим, бо тоді на хліб не вистачає. Щомісяця – комунальні, ліки, то дідусеві, то мені. Звичайно, треба менші тарифи», – розповідає Радіо Свобода 80-річна жінка.

Опалювальний сезон під загрозою через борги

Якими будуть тарифи на тепло у нинішньому опалювальному сезоні, комунальники тримають у секреті. Розпочнуть постачати тепло, кажуть, за цінами минулого року, залежно від підприємства, – це від 6 гривень 70 копійок до 8 гривень 20 копійок за квадратний метр. Як буде далі, після підвищення ціни на газ, яка складає левову частку тарифу, не кажуть.

Опалювальний сезон, зазначають комунальники, і так перед загрозою зриву через борги підприємств за паливо, спожите в минулому сезоні. Чотири підприємства міста в сумі винні газівникам 400 мільйонів гривень.

Цей борг сформувався не тільки з вини населення, зауважує заступник начальника КП «Теплоенерго» Григорій Яровий. Борги накопичили й через те, що вартість газу, яку закладають у свій тариф для населення, чи не вдвічі нижчий від його реальної, закупівельної ціни. Різницю в тарифах держава компенсує із запізненням.

«Є таке поняття – компенсація різниці в тарифах. Діє такий механізм, але не завжди ця різниця виплачується. Для населення газ набагато дешевший, ніж ми його купуємо. Ми своїми тарифами не охоплюємо ту вартість газу, за якою його купуємо. Тариф нам узгоджувала Національна комісія», – пояснив Григорій Яровий.

Газ видобувають, а від того нічого не мають

Тарифи на теплопостачання в сільських районах Дніпропетровщини такі самі, а то й вищі, ніж в місті. У Магдалинівському районі, який практично стоїть на газових родовищах – власники квартир платять за тепло понад 6 гривень за квадратний метр. У районі понад сто газових свердловин, однак видобутком займаються державні підприємства з Полтави і з Харкова: жоден куб видобутого палива, каже заступник голови районної ради Михайло Гуйван, не йде на потреби ні району, ні області.

«Якби ми були власниками цього газу, то він би був дешевшим для наших людей. Але ми не його власники, на загальних умовах користуємось. Що у Львові, що у Донецьку, що у нас – однаково платимо. Району платиться тільки податок за оренду земельних ділянок. За минулий рік це було 25 тисяч гривень. Це все, що ми маємо від газу», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Михайло Гуйван.

Поки ж опалювальний сезон на Дніпропетровщині не розпочинали: тепла осінь дає комунальникам і владі трохи часу на вирішення «газових» проблем.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG