Доступність посилання

ТОП новини

США: треті й останні дебати між Обамою та Ромні завершилися


Нью-Йорк – Треті й останні телевізійні дебати перед президентськими виборами у США завершилися. Вони відбувалися у Ліннському університеті, у місті Бока-Ратон, штат Флорида. Чинний президент-демократ Барак Обама і його суперник від Республіканської партії Мітт Ромні півтори години обговорювали міжнародну політику США і проблеми національної безпеки.

У залі було чимало студентів та багато людей похилого віку. Пенсіонери мають репутацію найактивніших виборців і саме від них залежить – хто переможе в цьому штаті й не лише там.

Щодо проблем – на першому місці були події на Близькому Сході: Лівія, Сирія, Іран, Єгипет, взаємини з Ізраїлем.

Мітт Ромні намагався довести, що політичний курс Обами шкодить репутації Сполучених Штатів на Близькому Сході, що президент применшує загрозу з боку радикальних ісламістів. Ромні підкреслював, що Америка стоїть за свободу й демократію у світі, але її роль потерпає внаслідок незадовільного стану економіки.

З арабською весною прийшла надія на поміркованість... але натомість ми бачимо хвилюючі події
Мітт Ромні
«З арабською весною прийшла надія на поміркованість... але натомість ми бачимо хвилюючі події. У Сирії – 30 тисяч цивільних жертв, у Лівії напад терористів, четверо наших громадян загинули, північна частина Малі захоплена терористами Аль-Каїди, в Єгипті – Мусульманське братерство, – каже Мітт Ромні. – Але найбільша загроза – Іран, який на 4 роки наблизився до ядерної зброї».

Обама відповідав не менш наступально, стверджуючи, що Ізраїль залишається найближчим союзником Америки в регіоні, що він, Обама, ніколи не допустить, щоб Іран заволодів ядерною зброєю, а щодо Лівії, то на думку Обами, Ромні хибно розуміє роль Америки у тій країні.

Кколи я прийняв телефонічне повідомлення про напад на консулат у Бенгазі, ми зробили все, що могли, для тих, кому загрожувала небезпека
Барак Обама
«Щодо Лівії. Я вже згадував під час минулих дебатів, що коли я прийняв телефонічне повідомлення про напад на консулат у Бенгазі, ми зробили все, що могли, для тих, кому загрожувала небезпека, – підкреслив президент Обама. – По-друге, ми до кінця розслідуємо все, що трапилося і, що найважливіше, притягнемо до відповідальності тих, хто вбивав американців. Але важливо також зрозуміти, що сталося в Лівії. Треба пам’ятати, що я і Америка взяли на себе роль лідерів у справі організації міжнародної коаліції з метою зробити так, щоб не надсилаючи війська, звільнити країну, яка упродовж 40 років скніла під ярмом диктатури. Ми позбулися деспота, який вбивав американців. І, як наслідок, попри трагедію, десятки тисяч лівійців, після подій у Бенгазі, демонстрували, скандуючи «Америка наш приятель». Ми на їхньому боці», – заявив Обама.

Інтелектуальний поєдинок рівних

Журналісти одразу після дебатів намагалися відповісти на питання про переможця і чи результат дебатів дасться взнаки на президентських виборах. На думку оглядачів, потрібна вища математика, щоб вирахувати переможця. Суперники були гідні один одного.

Напередодні дебатів опублікували результати останнього опитування потенційних виборців, на замовлення телемережі NBC та газети The Wall Street Journal. За цими даними, Барак Обама і Мітт Ромні мають абсолютно однаковий індекс популярності – по 47 відсотків.

Чи це означає, що наслідки дебатів можуть вплинути на настрій виборців? Важко сказати, бо настрій річ мінлива.

Наприклад, загальновизнаний успіх Обами у других дебатах не поліпшив його позиції. Але перемога, на думку аналітиків, могла б стати певним фактором напередодні виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG