Доступність посилання

ТОП новини

Чи працювала у Донецьку програма «Доступне житло»?


Донецьк – У Донецьку 24 жовтня заселятимуть новий будинок. П’ятнадцять квартир у ньому, стверджує міський голова Олександр Лук’янченко, отримають люди за програмою «Доступне житло». Чи справді таке житло є доступним для жителів шахтарської столиці і як сприймаються нові ініціативи уряду?

Борис Колесніков, віце-прем’єр-міністр, міністр інфраструктури України заявив, що за програмою «Доступне житло» кожен українець зможе придбати квартиру до 50 квадратних метрів, якщо внесе 15 відсотків першого внеску та буде сплачувати 2 тисячі гривень щомісяця і підтвердить свою платоспроможність.

По дві тисячі в місяць не буде – буде набагато більше

Чи реальними є такі показники для Донецька? На це запитання Радіо Свобода відповів донецький міський голова Олександр Лук’янченко.

«Я не можу сказати, що 2 тисячі і так далі. Це банки визначають, скільки платити і в залежності від того, на який період часу ви берете кредитні ресурси. Припустимо, двокімнатна квартира 65 квадратних метрів загальної площі, ціна 5600 квадратний метр, помножте, це десь 300 тисяч. Від 300 тисяч візьміть 25 процентів: скільки – 75. Скажіть, чи багато родин зможуть сплатити відразу 75 тисяч? І потім відразу, як тільки підписали договір, відразу ж платити по 3 тисячі. По 2 не буде, більше набагато буде: 2,5 буде до трьох. Напевно, мало таких, в яких є зайві гроші, які відкладені. Треба, щоб 25 процентів, перший внесок, на себе розділили потенційний покупець житла та роботодавець, хоча б на 50 відсотків. Або ж перший внесок зробити 10 відсотків. Ну, 30 тисяч ще можна знайти».

Донецький міський голова додав, що він вже розпочав перемовини з керівництвом компанії «Донецьксталь», якій належить Донецький металургійний завод, щоб вона для своїх спеціалістів та працівників почала реалізовувати подібну програму та кредитувала перший внесок за житло.

Однак роботодавець Павло Губарєв, який вважає себе представником середнього класу та працює маркетологом у власній фірмі, подібну ідею не підтримує. За його словами, це можливо лише з великими компаніями. Але сам він довго намагався придбати квартиру за допомогою держави та нарешті оформлює останні папери, щоб вселятися в новий будинок, який відкриють у середу.
Донеччанин розповів, як придбав квартиру за допомогою програми «Доступне житло»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Дорого, але держава відшкодовує більше половини вартості кредиту

Він та його родина житимуть у трикімнатній квартирі, перший внесок за яку склав близько 25 тисяч доларів США. Так сталося тому, що родина була змушена доплатити за додаткові квадратні метри, які їй не належить отримувати за пільговою системою. Однак Павло Губарєв упевнений, що і справді зараз вже стає можливим придбати менше за обсягом житло і заплатити за нього перший внесок у 15% та сплачувати далі 15 або 20 років щомісяця суму, що не перевищує орендну плату в Донецьку. Однак на однокімнатні та двокімнатні помешкання за цією програмою нещодавно з’явився великий попит.

Скільки ж все-таки відшкодовує держава? «Взагалі, багато. Коли пройде 15 років, це дві третини вартості цього кредиту, від половини до двох третин. Якщо казати, що там 16 відсотків, то за 20 років квартира дорожчає в три рази, за 15 років вона дорожчає в 2,5 рази, то держава покриє половину, 70 відсотків вартості кредиту. Вони розраховують взагалі на стабілізацію кредитної ставки. 16 відсотків – це для іпотеки високо. Щоб банки знижували, до 3 відсотків, вони за 5-7 років знизять, і все – перестануть платити, і всім буде добре. Вона розумна – ця програма. Але менш вигідна, ніж те, що було спочатку».

Обіцянки треба контролювати

Голова «Комітету виборців України» у Донецьку Сергій Ткаченко вважає, що подібні обіцянки перед виборами від Бориса Колеснікова потрібно проконтролювати у майбутньому.

«Всім виборцям хочу порадити запам’ятати цю обіцянку і вимагати її виконання. Через півроку, через рік потрібно буде спитати в тих державних службовців, які обіцяли ці відсотки. Як це відбувається за кордоном? І два, і три, і чотири відсотки — це реально. Якщо брати загальноєвропейську тенденцію. У нас, на жаль, зараз це 20 і вище відсотків річних. Якщо ми прагнемо в Європу, то я безумовно бажав би, щоб були такі показники, і можна було реально взяти іпотечний кредит. Як воно буде? Залежить в тому числі і від виборців», – наголошує Ткаченко.

За словами Анатолія Близнюка, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, станом на вересень у Донецькій області було підписано лише 5 договорів про придбання помешкання за програмою «Доступне житло».
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG