Доступність посилання

ТОП новини

Лазаренко хоче в Україну, але боїться?


Павло Лазаренко
Павло Лазаренко
Київ – Колишній голова українського уряду Павло Лазаренко, у якого 1 листопада 2012 року завершується термін ув’язнення у США, має намір повернутися до України, повідомила його адвокат. Водночас у заснованій ним партії «Громада» заявляють, що Лазаренко волів би повернутися і у велику політику. Утім, експерти зазначають, що шансів на це у Лазаренка мало, і нагадують, що кримінальні справи, порушені проти нього Генеральною прокуратурою, не закриті.

Колишній Прем’єр-міністр Павло Лазаренко хотів би повернутися на Батьківщину якомога скоріше після звільнення з американської в’язниці, заявила його адвокат Марина Долгопола.

«Коли він повернеться? Я сьогодні не можу назвати точну дату. Тому що він говорить, що повернеться, коли буде краща політична ситуація», – наголосила Долгопола.

За словами заступника голови партії «Громада» Олега Оленюка, Павло Лазаренко має бажання і можливості повернутися у політику – спочатку на місцевому рівні у Дніпропетровську, а потім уже й на загальнодержавному рівні.
Він не вважає себе людиною, інтегрованою в американське суспільство
Олег Оленюк

«Він не вважає себе людиною, інтегрованою в американське суспільство. Він не вважає себе людиною, яка може працювати у США, жити там, вести бізнес»,– додав Оленюк.

Лазаренка в Україні одразу заарештують – Обіход

Якщо колишній прем’єр і був у чомусь винен, то він уже відбув своє покарання, зазначають у «Громаді». Утім, колишній заступник Генерального прокурора Микола Обіход, заявив, що Лазаренка відразу заарештують, коли він з’явиться в Україні.
Офіційно висунуте обвинувачення: організація вбивства Щербаня, Гетьмана, організація підготовки до вбивства Бакая і Волкова, отримання хабарів і розкрадання державних коштів
Микола Обіход

«В Україні чекає кримінальна справа, яка є чинною. Є офіційно висунуте обвинувачення за окремими епізодами: організація вбивства Щербаня, організація вбивства Гетьмана, організація підготовки до вбивства Ігоря Бакая і Олександра Волкова, отримання хабарів і розкрадання державних коштів. У Випадку добровільного повернення в Україну, вже у Борисполі на нього чекатимуть відповідні служби», – сказав Обіход.

Водночас, ці обвинувачення є ще однією причиною для повернення, вважає політолог Віктор Небоженко.

«Я не думаю, що Лазаренко правильно вчинить, якщо шукатиме притулку у США. Єдиний спосіб довести свою невинуватість – це з’явитися в Україні», – зауважив Небоженко.

Лазаренко не має шансів на повернення у велику політику – Погребінський

Але повернутися у велику політику Павлу Лазаренку вже навряд чи вдасться, зазначає політолог Михайло Погребінський.
Він, можливо, буде потрібний комусь, щоб його використати для того, щоб когось скомпрометувати, або щось подібне
Михайло Погребінський

«Людину вже забули. Можливо, у Дніпропетровську є якась частина людей, які його пам’ятають. Але для абсолютної більшості українського загалу він є негативною фігурою. Тому шансів на повернення у велику політику у нього жодних немає. Інша справа, що він, можливо, буде потрібний комусь, щоб його використати для того, щоб когось скомпрометувати, або щось подібне», – припустив Погребінський.

Павло Лазаренко очолював уряд України з червня 1996-го по липень 1997 року. Він був заарештований у США в лютому 1999 року з панамським паспортом і провів у в’язниці в очікуванні процесу близько чотирьох років. У червні 2003 року його випустили з-за ґрат під домашній арешт під заставу у розмірі 65 мільйонів доларів, проте 1 жовтня 2008-го, як стверджували адвокати Лазаренка, екс-прем’єр нібито вирішив повернутися до американської в’язниці, заявивши, що побоюється за своє життя (насправді, за даними справи Лазаренка, які навело днями інтернет-видання «Українська правда», його повернув за ґрати суд через порушення режиму домашнього арешту і через те, що він так і не виконав зобов’язання сплатити 65 мільйонів доларів застави). Американська прокуратура звинувачувала Павла Лазаренка у відмиванні 280 мільйонів доларів.

Із Павлом Лазаренком також пов’язують вдалий старт політичної кар’єри Юлії Тимошенко. Вона у 1995–1996 роках очолювала компанію «Єдині енергетичні системи України», яка у період прем’єрства Лазаренка була найбільшим імпортером природного газу в державі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG