Доступність посилання

ТОП новини

Українські вибори суворі, а в деяких округах корупція – міжнародні спостерігачі


Київ – У четвер у Києві спостерігачі від міжнародної організації «За справедливі вибори» оприлюднили звіт щодо виборчої кампанії в Україні. На їхню думку, нинішнім перегонам притаманні жорсткість, кристалізація політичних позицій, а у деяких мажоритарних округах присутні відкрита корупція та гротеск.

Сувора критика опонентів, використання «чорного піару», підкуп виборців – ці та інші порушення виборчого законодавства відзначили у звіті спостерігачі від Міжнародної організації «За справедливі вибори». В Україні від організації працюють правники й політологи з Німеччини, Росії, Чехії, Туреччини, повідомив журналістам її координатор, голова Московської колегії адвокатів Сергій Мірзоєв.

Він зазначив, що згадані порушення у цілому не змінили ходу виборчих перегонів, який спостерігачі назвали стабільним і таким, що загалом відповідає міжнародним нормам.
Українська політична система значно демократичніша, ніж російська
Сергій Мірзоєв

«Українська політична система значно демократичніша, ніж, наприклад, російська», – визнав спостерігач.

«Весь період виборчої кампанії, дні напередодні голосування є цікавими з точки зору конкуренції та доволі оригінальних технологій, які використовують насамперед кандидати -мажоритарники. Щодо політичних партій, то вони доволі жорстко конкурують поміж собою, – зазначає Мірзоєв. – Події кампанії розбурхують політичну систему і виборців України, таким чином спонукаючи їх голосувати».

Німецький адвокат Міхаель Гагендаль вважає, що сам процес голосування 28 жовтня проходитиме без порушень закону з боку кандидатів та виборців, цьому завадять, серед іншого, відеоспостереження на дільницях, спостерігачі від міжнародних та українських громадських організацій, а також спостерігачі від кандидатів.
У день виборів скарги можна супроводжувати відзнятим відео – як доказом порушення
Міхаель Гагендаль

«Ті порушення, які ми помітили під час кампанії, не настільки суттєві, щоб вплинути серйозно на процес. Великі сподівання ми з колегами покладаємо на відеоспостереження, яке зафіксує порушення, і яке, згідно з законами України, може бути доказом у суді. Цього року, як нам повідомили у ЦВК, суди вже розглядають скарги учасників виборчого процесу на порушення. У день виборів скарги можна супроводжувати відзнятим відео – як доказом порушення», – зазначив Міхаель Гагендаль.

Факти використання адмінресурсу, підкупу виборців

Варто зазначити, що про порушення виборчого законодавства України та про важливість справедливого розгляду судами скарг учасників виборчого процесу міжнародні спостерігачі говорили і раніше. Факти використання адмінресурсу, підкупу виборців, перешкоджання агітації кандидатам від опозиції фіксували у своїх проміжних звітах спостерігачі зі США, Канади, ОБСЄ.

Так, голова представництва Національного демократичного інституту (США) у Києві Крістіна Вілфорд ще на початку жовтня на круглому столі з питань виборів зазначала, що за наявності серйозної корупції в Україні прозорість виборчого процесу залишатиметься під питанням аж до остаточного оприлюднення результатів голосування.

У день голосування, 28 жовтня, міжнародні спостерігачі сподіваються на свідомість усіх учасників виборчого процесу і висловлюють надію, що відеоспостереження й велика кількість міжнародних спостерігачів унеможливлять фальсифікації та порушення під час голосування, а пізніше і при підрахунку голосів. На цьому наголошували, зокрема, представники організації «За справедливі вибори».

Чи справедлива організація «За справедливі вибори»?

Щоправда, серед українських аналітиків не всі вважають цю організацію об’єктивною. На її упередженість і підтримку нею правлячої в Україні політичної верхівки говорили активісти громадських організацій після виборів до органів місцевого самоврядування у 2010 році.

А професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань у розмові з Радіо Свобода розповів, що уперше почув про неї також два роки тому на місцевих виборах.
Вони були на місцевих виборах, а ми знаємо, якими «справедливими» ті вибори були
Олексій Гарань

«Була така, знаєте, мутна організація, там були люди з Ізраїлю, Росії, і всі вони казали, що у нас вибори справедливі. Вони були на місцевих виборах, а ми знаємо, якими «справедливими» ті вибори були», – зазначає політолог.
XS
SM
MD
LG