Доступність посилання

ТОП новини

Виборців в Україні купують – канадські спостерігачі


Київ – Понад 500 спостерігачів від різних міжнародних організацій спостерігають в Україні за парламентськими виборами. У своїх попередніх оцінках кампанії спостерігачі фіксують використання і владою, і опозиціонерами адміністративного ресурсу та нерівність доступу кандидатів у депутати до ЗМІ. Але чи може присутність спостерігачів зупинити зловживання та зробити і виборчу кампанію, і процес голосування прозорим і чесним?

Прозорість і чесність виборчого процесу забезпечують державні та суспільні інституції, які його здійснюють. Як зазначила директор представництва Національного демократичного інституту США в Україні Крістіна Вілфор, вибори – це насамперед уособлення суверенних прав, які належать населенню країни, обирати владу.
У державах, де парламент та уряд обираються законним шляхом, можливості для недемократичних зазіхань на владу обмежені
Крістіна Вілфор

«Права громадян обирати й бути обраними під час періодичних чесних, демократичних виборів – це міжнародне визнання прав людини. У тих державах, де парламент та уряд обираються законним шляхом і громадяни визнають вибори демократичними, можливості для недемократичних зазіхань на владу обмежені», – наголосила Вілфор на обговореннях виборчих проблем України у київському Інституті Горшеніна.

Виборчий закон мав би бути, як армійський наказ – Оуен.

Спостереження за кампанією, процесом голосування і підрахунку голосів з боку незалежних оглядачів хіба що мобілізує членів виборчих комісій, які під пильним оком спостерігачів намагатимуться працювати чесно і прозоро, вважає експерт з виборчого права, директор Центру порівняльних досліджень Франції Бернар Оуен.

Він – один із незалежних експертів, які досліджували відповідність нового виборчого закону України стандартам Ради Європи. За його словами, складність положень цього закону може спричинити адміністративні порушення та помилки і членів виборчкомів, і незалежних спостерігачів.

Негатив - закон має громіздку конструкцію, його окремі норми важко зрозуміти або ж їх можна трактувати по-різному
Бернар Оуен

«Позитив – це ухвалення закону як компроміс між владою та опозицією. Негатив – те, що закон має громіздку конструкцію, його окремі норми важко зрозуміти або ж їх можна трактувати по-різному. Відтак, це ускладнює роботу виборчих комісій та незалежних спостерігачів, які, здебільшого, знають виборче законодавство України в загальних рисах. Вважаю, що виборчий закон має бути подібним до армійського наказу: коротким, чітким, зрозумілим усім! І його мають виконувати всі», – пояснює Оуен.

Зафіксовано понад 20 випадків непрямого підкупу

Голова місії спостерігачів з Канади Анна Шептур зауважує, що незалежні спостерігачі аналізують виборче законодавство, виборчий процес, процедуру виборів і повідомляють про наявні порушення національного законодавства та міжнародних норм і стандартів. Наразі в Україні, у розпал виборчої кампанії, канадські фахівці зафіксували вже понад 30 порушень прав людини та більш як 20 випадків непрямого підкупу виборців, розповіла Радіо Свобода Анна Шептур.
Ми фіксуємо порушення прав людини та використання правоохоронних органів проти учасників виборчого процесу
Анна Шептур

«Занепокоєння спостерігачів з Канади викликає те, що ми фіксуємо порушення прав людини й використання правоохоронних органів проти учасників виборчого процесу. Це порушення прав людини, такі факти призводять до негативних наслідків, згубно впливають на виборчу систему і зменшують бажання громадян голосувати», – каже експерт.

За її словами, підготовка до парламентських виборів 28 жовтня відбувається на тлі процедурних порушень законодавства, широкомасштабного підкупу голосів та обмеження свободи слова. Міжнародні місії спостерігачів фіксують подібні явища у різних куточках України і доповідатимуть про проблемність та нечесність кампанії своїм урядам та міжнародним інституціям, наголошено у канадському звіті.

Влада лише декларує наміри провести чесні вибори – голова КВУ

Занепокоєння іноземних спостерігачів поділяють експерти Комітету виборців України. Його керівник Олександр Черненко заявив журналістам, що влада лише декларує наміри провести чесні й прозорі вибори, але у більшості округів спостерігаються підкуп виборців і недопущення до ЗМІ опозиційних або незалежних кандидатів.

Влада проведе вибори чесно, згідно з чинним національним законодавством та міжнародними демократичними нормами, обіцяє представник Партії регіонів у Центрвиборчкомі Владислав Забарський. На його думку, хоча спостерігачі не мають права втручатись у виборчий процес, однак їхні зауваження, дослідження і поради вельми важливі для українських законодавців та суспільства.

«Міжнародний досвід дозволить Україні поліпшити законодавство, забезпечити чесність і прозорість майбутніх виборчих процесів», – наголосив депутат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG