Доступність посилання

ТОП новини

Підозрюваний у замаху на Путіна боїться викрадення (ДОКУМЕНТ)


Підозрюваний у замаху на президента Росії Володимира Путіна Адам Осмаєв, який зараз перебуває під вартою в Одесі, просить не допустити щодо нього дій, вчинених щодо російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва.

Про це йдеться в листі Осмаєва, який має Радіо Свобода.

Адам Осмаєв просить «звернути увагу на недавній випадок із російським опозиціонером Развозжаєвим, якого було викрадено на території України, очевидно, спецслужбами Росії, коли він намагався одержати статус біженця в Управлінні верховного комісара ООН у справах біженців».

Він нагадує, що через кілька днів «помічника депутата російського парламенту було виявлено у в'язниці в Москві, і під час виїзду до суду його адвокат змогла зняти його на відео, де він встиг сказати, що його викрали і катували».

При цьому Осмаєв не сумнівається, що, «враховуючи дуже малий відсоток виправдань у судах Росії (близько 1%), ця людина одержить реальний строк, особливо».

Він просить не допустити фізичної розправи над ним «з боку спецслужб Росії й повністю лояльної до них влади України в особі СБУ».
Раніше цього року спецслужби Росії й України затримали в Одесі двох чоловіків, які перебували в міжнародному розшуку. Зокрема, уродженець Грозного Адам Осмаєв з 2008 року розшукувався російськими правоохоронними органами за звинуваченням у скоєнні злочинів терористичної спрямованості. Зі свідчень затриманих стало відомо, що вони нібито готували замах на Путіна в Москві.

У квітні Лефортовський суд Москви видав санкцію на арешт Осмаєва. 22 серпня Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що Україна не здійснюватиме екстрадиції Осмаєва до рішення Європейського суду з прав людини.
XS
SM
MD
LG