Доступність посилання

ТОП новини

CША: підсумки урагану «Сенді»


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах Америки підраховують людські втрати і матеріальні збитки від урагану «Сенді». Ураган, який упродовж минулої доби забрав щонайменше 45 життів, вщухає. Чи не найбільше потерпів від стихії Нью-Йорк, де загинули 18 людей. Президент США Барак Обама, який через удар стихії зупинив свою виборчу кампанію, у середу прибуде до одного з потерпілих районів у штаті Нью-Джерсі.

Ураган «Сенді», який дещо послабився, просувається на Середній Захід країни.

Зараз поступово відпомповують воду з нью-йоркських тунелів і метро. Як зауважив Джозеф Лота, голова Транспортної міської адміністрації, це було найгірше лихо за всі 108 років існування нью-йоркської підземки.

Проїзд по багатьох мостах, що зв’язують райони великого міста, досі не вдалося налагодити – перешкоджає повінь. Залізничні колії теж вкриті водою. За даними електричної компанії Con Edison, 800 тисяч нью-йоркців сидять без світла, і відновити мережу менш ніж за два тижні не вдасться.

У деяких місцях Квінса і Брукліна погасили пожежі. Зокрема, у Квінсі пожежею знищено смугу житла довжиною 100 будинків.

Школи зачинені вже третій день, так само як і багато підприємств. Щоправда, фондова біржа Волл-Стріт має відкритися у середу, банки теж.

Великі універмаги працюють за скороченим графіком і з обмеженим персоналом, бо працівники не можуть дістатися на роботу громадським транспортом. Багато вулиць й надалі вкриті водою.

Аеропорти не працювали – 15 тисяч рейсів в усі кінці світу було скасовано. Зараз аеропорт імені Джона Кеннеді і аеропорт міста Ньюарк (штат Нью-Джерсі) відновлюють роботу.

«Руйнування, що його зазнало наше місто, досить значне, і з цим не вдасться впоратись швидко», – каже мер Нью-Йорка Майкл Блумберґ.

Ураган «Сенді»: драми малі й великі

У селищі Гартсдейл (графство Вестчестер, це північний кордон Нью-Йорка) половина населення лишається без світла, і найближчим часом енергопостачання навряд чи вдасться відновити.

У сусідньому з Нью-Йорком штаті Нью-Джерсі ситуація дуже складна. Ураган пройшов густонаселеною смугою і залишив позаду суцільну руїну.

Сенатор Боб Менендез відвідав Нью-Джерсі.

«Ми дізналися від центрального штабу допомоги, наскільки серйозною є ситуація, – каже Боб Менендез. – Дякувати Богові, могло бути значно гірше. Руйнування величезне, але принаймні кількість жертв обмежена. Нинішнє завдання – допомагати людям стати на ноги, і ми це зробимо».

У штаті Нью-Джерсі загинуло шестеро людей. А уздовж атлантичного узбережжя, від штату Мейн до Південної Кароліни – 40.

Загальні збитки, за попередніми підрахунками, сягають десятків мільярдів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG